torsdag 29 mars 2012

Mad Men ökar whiskysuget

Whiskyexporten i skottland ökade med nästan 25 procent till 44,5 miljarder kronor förra året. Nu har de skotska destillerierna svårt att hinna med.


Efterfrågan på skotsk whisky har aldrig varit större. En förklaring tros vara den amerikanska tv-serien Mad men där det dricks mycket whisky. (DI)
Folk dricker whisky hela tiden i den serien, och framför allt i USA ser vi att det har fått effekter på efterfrågan, säger Cambell Evans, talseperson för Scotch Whisky Association, till DI.
För fem år sedan, 2007, satte den irlänska regeringen som mål att exporten av mat och dryck skulle öka med 38 procent inom år. Målet har redan nåtts - tack vare framgångarna för just whiskyindustrin, skriver DI

Av irlands samlade livsmedelsexport utgör whisky drygt tre fjärdedelar. De senaste fem åren har exporten ökat med 10 procent i snitt per år.

Irlands största exportmarknader för whisky är USA, följt av Frankrike, Singapore och Spanien. Den snabbast växande marknaden är Brasilien. Numera är Brasilien nio bland världens största impotörer av den ädla drycken.

USA importerar skotsk whisky för 6,9 miljarder kronor förra året, det är en ökning med nästan en tredjedel från året före. Det kan jämföras med Sverige där motsvarande siffra var 400 miljoner kronor.(DI)

På grund av den snabba ökningen av efterfrågen har flera av de skotska producenterna kapacitetsproblem och det görs därför stora investeringar i nya destillerier. DI noterar dock att whiskyn måste lagras i många år varför Skottland riskerar att "torrläggas"

Av E24


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar