onsdag 25 april 2012

Provning av Japansk whisky!


Då var vi åter på en provning med Södermalms Whiskysällskap och idag var temat "Japansk Whisky". Kvällens ceremonimästare, Micke Nilsson, som likt en japansk seriefigur, visste inga gränser i sitt anförande inför första whiskyn för kvällen. Att han nyss kom hem från Japan och fick oss alla att kunna namnge Masataka Taketsuru (1894-1979) var bara imponerande bara det. Vilken show, tack Micke! 


Micke Nilsson
Första glaset för kvällen var en blended vid namn Akashi och som vi tyckte var en godkänd blended, men jag vet inte om jag kommer att lägga några pengar på den. Då blev jag och Tommy lite mer förtjusta i andra glaset för kvällen som innehöll en 12-årig Hakushu och den påminde väldigt mycket om den 10-årig som står i mitt skåp här hemma, mumma. Den fick dela kvällens andraplats med Yamazaki 18 yo som var en riktig goding av Yamazaki. Jag började med deras 10-åring och gick sedan över till deras 12-åring och nu... var skall detta sluta. Kvällens 1:a blev en 21-årig Nikka Taketsusu (där kom namnet igen) som gav väldigt mycket mersmak. Måste då bara erkänna att innan vi gick till provningen så smakade vi av en Nikka from the barrel hemma hos mig! Men men, Nikka har satt lite spår i mig och jag kommer då att söka vidare i dess spår som destilleriet lämnar efter sig. Kvällen sista glas, som kom 4:a, innehöll en Nikka Yoishi 12 yo, var riktigt god men nådde inte riktigt ända fram under kvällens provning.

av: Peter Allansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar