tisdag 22 maj 2012

Rita & Masataka Taketsuru


I Skottland är det inte många som känner till Rita Taketsuru men i Japan är hon en riktig legend. Läkardottern från Kirkintilloch, nära Glaskow, och kemisten Masataka är paret som tog med sig den Skotska hemligheten kring whisky till Japan och gjorde den Japanska whiskyn till vad den är idag. Varje år gör medlemmarna av Rita Taketsuru Fan Club en pilgrimsfärd till hennes grav i Yoichi, Japan och hennes liv och kärlekshistoria har även förvandlats till en tecknad bok. Jessie Roberta Cowan (Rita), född 1896, växte upp i en medelklassfamilj tillsammans med systrarna Isabella och Lucy, samt brodern Campbell. Under första världskriget förlorade Rita sin fästman och sen avled hennes pappa, 1918, i en hjärtinfarkt. 1919 beslöt Ritas mamma inhysa en hyresgäst för att klara av ekonomin och personen de valde var Masataka Taketsuru från Hiroshima.


Den då 25-åriga mannen hade skickats till Skottland av sina chefer för att lära sig hemligheterna kring den Skotska whiskyn och dess tillverkning. Efter sin ankomst till Skottland sökte sig Masataka in på Glaskows universitet för att lära sig mer om organisk kemi. Jämsides med sina studier reste Masataka runt bland destillerierna för att lära sig så mycket som möjligt kring tillverkningsprocessen som han visste var nödvändigt för den senare egna tillverkningen. I januari 1920 gifte sig Rita med Masataka och 10 månader senare reste de tillsammans ner till Japan redo att dra igång whiskytillverkningen. Vid återkomsten var Masatakas chefer inte intresserade av hans nya kunskaper utan valde att göra snabba pengar på billig och smaksatt sprit. Desillusionerad sade Masataka upp sig på företaget och Rita började undervisa engelska till barn och hemmafruar för att få ihop pengar till mat och husrum.

1923 hade Masatakas kunskap och forskning spridit sig och nu anställdes han av Shinjiro Torii, grundare av Suntory, och hjälpte till med att bygga upp Yamazaki destilleri. Masataka kom i gräl med Torii kring produktionen och valde att sluta sin anställning. Han insåg nu att han skulle vara tvungen att etablera en egen firma om han skulle få göra som han ansåg var bäst. 1934 grundade han Dai Nihon som idag heter Nikka Whisky. Till sin hjälp hade han två investerare och snabbt byggdes ett destilleri i Yoichi, på ön Hokkaido. Första vinsten för företaget kom 1940. Rita fick under andra världskriget problem med säkerhetspolisen som misstänkte henne för spioneri och efter Pearl Harbour vände sig även övriga befolkningen emot henne.


I januari 1961 avled Rita efter en tids kamp med en leversjukdom. Masataka levde ytterligare 18 år och nu ligger de begravda tillsammans på en kulle i närheten av destilleriet. 1998 invigdes ett museum för att hedra minnet efter Masataka och Rita Taketsuru. Idag kan vi avnjuta bland världens finaste whisky tack vare detta par som trotsade mycket tillsammans för det de själva drevs av. Tack Masataka och Rita!av Peter AllanssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar