fredag 24 augusti 2012

"On The Rocks" med Micke Nilsson


On The Rocks!


Först ut i vår intervjuserie får vi träffa Micke Nilsson som många känner igen på många sätt. Vi bestämde möte med Micke nere i Tanto för att sedan ta oss upp på klippan ovanför minigolfen och trots att regn hade utlovats så hade vi bestämt att köra intervjun utomhus.

Micke får ett glas Fettercairn Fior 42% och intervjun drar igång. Micke berättar hur han kom i kontakt med whisky för första gången och det var under en skidresa till Sälen under slutet av 70-talet. På kvällen blev det dags för lite kortspel och en flaska whisky kom upp på bordet. Micke säger, - Jag smakade och det smakade askfat och jag undrade vad detta var för elände! Andra kvällen lika så, men sen under tredje kvällen kom vändningen, - Nu började det smaka mycket bättre, och efter det så var det kärlek! Whiskyn som fick Micke att ändra inställning till drycken var en Lagavulin 16 yo. Micke forsätter, - När jag sen började i baren på Akkurat, hade jag liksom kommit rätt! När sedan Micke skulle åka till London rådfrågade han Björn Hult, som var whiskyansvarig på Akkurat, om vad han skulle handla med sig så sa han, Brora! - Sen var jag fast i Broraträsket.

Innan vi låter Micke prata vidare så får han nu glas nr. två som innehåller en Glenmorangie Signet 46%. Fortsättningen av sin whiskykarriär blir att han börjar jobba för Clydesdale AB och där finns han fortfarande kvar och för ca 2 år sedan startade han upp Jolly Good Brands som är ett dotterbolag till Clydesdale. Att jobba med whisky är att tjäna pengar på sin hobby, men det har vissa nackdelar säger Micke. Trots att man säger att whiskyn har ökat med 70% de senaste 10 åren så är det inte lätt att livnära sig på att importera whisky. - Vi är fortfarande väldigt få i Sverige som dricker whisky och framför allt Single Malt, blended whisky är fortfarande klart störst på marknaden! Micke tror inte riktigt att försäljningen av whisky skulle öka sådär jättemycket om man sänkte alkoholskatten men tror att vi svenskar skulle köpa lite finare whisky om det blev lite billigare.

Efter en massa prat blev det dags för glas nr. tre och i den fick han smaka på en Springbank Rundlets & Kilderkins 49,5%. Micke forsätter, - Jag tror inte det skulle vara bra för Sverige om man helt avreglerade monopolet, det skulle bara bli en massa orättvisor och skulle bara gynna storstäderna så som Stockholm, Göteborg och typ Malmö. Jag skulle helst vilja se att man lättade lite på lagarna så att det skulle finnas en viss konkurrens, det skulle bara vara bra! Själv så har Micke en liten dröm om att öppna en whiskykrog/whiskybutik. - Det skall vara så att man kan gå in för att ta sig ett glas whisky samtidigt som möjligheten till att köpa en flaska god whisky med sig hem! Vi får se i framtiden om Mickes dröm blir sann.

Självklart så har Micke gjort en hel del resor till Skottland och åkt runt och besökt en hel del destillerier, men varmast om hjärtat ligger hans resor till Japan.Under mitten av 80-talet pluggade Micke Japanska och slutet av 90-talet var det dags för den första resan. Då var inte själva målet whisky utan att upptäcka landet. Efter sin andra resan kom idén om att arrangera resor ner till Japan och trots att många var tveksamma så blev det genast en succé. Japan är ett land som inget annat, det är underbart kaotiskt! På frågan om han tror att trenden kring whiskydrinkar, som är stort i Japan, skulle kunna slå i Sverige, svara Micke, - Tveksamt, det är nog för tidigt och framför allt, alla "Single Malt-nördar" skulle nog ha väldigt svårt att ta till sig dessa drinkar, men japanerna är som galna i dem!

Dags för glas nr. fyra och där får han smaka på en Bruichladdich Black Art 3 48,7%. Nu undrar vi ju också vad han gillar vår Svenska whisky! - Jag tycker det är skitkul att det görs whisky i Sverige men är tveksam till att marknaden räcker till alla svenska destillerier som är igång, 10 är nog på tok för mycket. Mackmyra har kommit en bra bit på väg och har gjort några riktigt fina släpp, sen har jag inte haft möjlighet att prova fler svenska märken som färdig whisky. - Kring de övriga nordiska, som från Danmark och Finland kan jag inte riktigt uttala mig om! Från övriga världen pratar han gott om Amrut, som är från Indien, och sen Kavalan som är en whisky ifrån Taiwan. Själv så gillar jag Amrut skarpt och får nog ta och testa en Kavalan också vid tillfälle.

Tillsammans med Janne Groth så har Micke prövat på som oberoende buteljerare och släppt två sorter. En En Mortlach och en Caol Ila under namnet Na Fir Chills, som betyder norrsken. Det går forfarande att beställa hans Caol Ila genom systembolaget och kostar 1249:- (länk till systembolaget). I slutet av intervjun så pratade vi en del om att investera i whiskyflaskor och tron på att intresset fortgår så tror Micke att det kommer att plana ut framöver. Dock så sitter Micke på en del godbitar i sitt privata lager. Efter ca 2 timmar börjar det bli dags att ta sig ned för berget och precis när vi har packat ihop och är på väg ned så kommer regnet. Micke åker tillbaks till Akkurat och vi beger oss hemåt för att smälta alla intryck vi fått av Micke.

Vi är glade att Micke tog sig tid till att träffa oss och vi hoppas att han också är nöjd!

Text: Peter Allansson
Foto: Tommy Sachariasen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar