onsdag 17 oktober 2012

Recension av Provning 2012.3Idag skrivs det i stort sett bara om 4-4 var man än vänder blicken, men den matchen gjorde bara stämningen på vår whiskyprovning lite bättre. Denna gång var vi hemma hos Kenneth ute i Trångsund och vid ankomst bjöds vi på en öl med tilltugg innan vi satte oss till bords. Efter detta bjöds vi på en fantastisk meny där efterätten bestod av en whiskybakelse som var riktigt god och den får vi tacka Madde för. 

Efter en bensträckare var det åter dags att slå sig ned till bords och då var det dags för huvudnumret, whiskyprovning. Detta var första gången vi skulle köra en blindtest och det kändes lite speciellt, men det var samtidigt något jag har sett fram emot. Kenneth hade dukat upp fyra sorters whisky för test och dessa sorter kom från buteljeringar gjorda för taxfree-försäljning och det var lite kul för sådana flaskor springer man ju normalt inte på dagligen. Som ett extranummer hade Tommy tagit med sig en liten specialare, en Ilpo xxx, och den hade han kommit över genom en kollega som hade inhandlat whisky på tetrapack . Behöver vi nämna något om hur den smakade, nej!

Dags att nämna lite om vad vi fick i glasen, men först några ord om vad jag fick erfara igår under provningen. Vid alla provningar som jag tidigare har närvarat vid så har jag alltid vetat om vad jag har haft i glaset framför mig och nu med facit i hand så vet jag att detta har påverkat mig i mina omdömen. Denna gång var jag helt utlämnad till mina sinnen och herre gud vad svårt det blev, men det var en positiv erfarenhet och som jag vill ha mer av. 

Jag nämner här sorterna i den ordning som vi rankade dem och inte i testordning. Kvällens vinnare och den vi var helt eniga om, var en 12-årig Glen Garioch på 48% med en doft av blommig ljung, med inslag av malt och päronsötma. Den hade en lång eftersmak med en lätt ekkaraktär. Som god tvåa blev en Auchentoshan "Springwood" som har lagrats på bourbonfat. Denna är en av flera i serien från Auchentoshan gjord för taxfree-handeln och alla lagrade på olika fat för olika karaktärer. Helt ok! 3:an blev en Speyburn som doftade gott men smakade tyvärr just inte mycket. Kvällen sistaplats togs av en blended whisky vid namn Dewar´s och var en whisky som jag inte kommer att ha i min samling här hemma, men den kanske kan passa någon annan i smaken. Med detta får vi tacka Kenneth för en fantastiskt trevlig kväll och sen måste vi tacka hans Pia för den goda maten.

"Maddes whiskybakelse"
av: Peter Allansson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar