söndag 25 november 2012

Whiskyboden testar!
Vad skulle kunna vara bättre, så här i november när vädret är allt annat än bra, än att slå sig ned vid ett dukat bord fullt med whisky att smaka av, jag bara frågar! 6 glas, 6 sorters whisky och 6 förväntningar att se fram emot! Som ni kommer att se så använder vi oss av ett nytt betygssystem i våra tester. (Whisky)bodar!

Templeton Rye 40%
Först ut i testet så smakar vi av denna Rye-whiskey ifrån USA och det är den första whiskey som vi testar som är baserad på råg i stället för korn som vi är mest van vid. Just rågen hade en stor betydelse vid den Amerikanska koloniseringen och under 1700-talet producerades mängder av Rye-whiskey i trakterna runt Pennsylvania och Maryland. Idag hittar man rågen mest i den Kanadensiska whiskeyn.

Drycken i glaset var visuellt vacker men både Tommy och jag hade stora problem med att hitta några dofter som vi kunde sätta fingret på. Smaken var mjuk, lite oljig med en lätt vaniljsmak, men smaken hölls sig kvar alldeles för kort stund för att få oss på fall.

Pris 599:- Art-nr 10479-01 

McCarthy´s 42,5%
Nu till en Single Malt ifrån Clear Creek Distillery USA och det var med en viss spänning man satte glaset till näsan för en första test. Det första som slår oss är en doft av hav och tång, men det rökighet som utlovats är svag, nästan obefintlig. Denna Single Malt är gjord av skotsk malt och visst känner man igen sig lite i smaken men den lämnar en hel del frågetecken.

Pris 689:- Art-nr 10476-01

Kilchoman 100% Islay 2:a utgåvan 50%
Efter att ha snurrat runt whiskyn i glaset en stund och tittat på denna, nästan färglösa dryck, så kommer chocken, vilken otroligt underbar doft och så otroligt kraftig. Även om denna utgåva är något mindre rökig än sin förlaga så känns denna whisky helt rätt. Whiskyn har lagrats i över 3 år i en kombination av nya och gamla bourbonfat som avspeglar sig i smaken. Den väcker alla smaklökar. Det här är en whisky som kommer att finnas i min samling. 

Pris 739:- Art-nr  40111-01

Big Peat X-Mas 2012 53,6%
Här har vi en blended malt som torde passa in hos de flesta whiskyälskare så här i juletider. Douglas Laing & Co släpper nu denna smakrika blended vid s.k. cask strength och innehåller, som enda blended, maltwhisky från Port Ellen. Doften är till en början lite frän men sen får man en hel fruktkaka upp i nosen, ljuvligt. Som jag gillar så erbjuder denna dryck en lång och fyllig eftersmak. Dags att byta ut "nubben" på julbordet emot denna ädla dryck!

Pris 598:- Art-nr 40430

Stronachie 18 yo 46%
Näst sist ut av kvällens sorter har vi här en whisky från A. Dewar Rattray med deras egna varumärke Stronachie. Destilleriet med samma namn stängde tidigt 1900-tal, men efter att man fått tag på en originalflaska så har man gjort allt för att återskapa den för oss att njuta av. Detta var en vacker 18-åring att beskåda och följdes därefter av en fruktig doft. Smakade gott, men saknade "det lilla extra" för att jag skulle springa benen av mig efter den!

Pris 729:- Art-nr 85340

Clynelish 1997, Blackadder Raw Cask 57%
Det är väl lika bra att skriva det på en gång, det här är en whisky som sig bör! Kärlek vid första ögonkast! Wow! Det första i doftväg som kommer upp i skallen är Timotei hårschampo och sen smyger sig vaniljtonerna fram och det doftar så underbart. Ett litet tips här, värm whiskyn så blir det ännu bättre! Om den doftar så här bra så torde ju den också smaka där efter och det vill jag lova, det blir revolution i min mun, äppelsmaken (Timotei igen) kommer åter i smaken tillsammans med päron och det är så gott! Detta blir vår "Veckans Whisky"

Pris 1 098:- Art-nr 85449 

Vill man veta mer, eller om ni har några funderingar kring ovanstående sorter som vi har testat så är det bara att kontakta Clydesdale AB som gärna svarar på frågor!
av: Peter Allansson

3 kommentarer:

  1. Hmm, Big Peat X-mas 2012 är en blended malt, inte en blended whisky. En rätt stor skillnad eftersom den då inte innehåller någon grainwhisky. Tyvärr är väl andelen Port Ellen tämligen liten, men blotta vetskapen om att den finns skänker ju viss tillfredställelse:)

    SvaraRadera
  2. Tack Jonas, du har ju så rätt så rätt :-) En liten felskrivning från vår sida! Så kan det gå när man nosat på så många goda sorters whisky! :-)

    SvaraRadera
  3. He he, helt acceptabel ursäkt:) Keep up the good work!

    SvaraRadera