Longrow med Long Row Finish
Longrow Red är en dubbellagrad whisky som tillbringat sju år på bourbonfat
och som därefter fått ligga fyra år på ett rödvinsfat. Men det är inte vilket
rödvinsfat som helst. Vad sägs om en australiensisk cabarnet sauvignon från
2007, som kommer från vingården Long Row. Det är alltså något så speciellt som
en Longrow slutlagrad på Long Row. Det är en whisky som är sprängfylld med
smaker, mycket söta bär, jordgubbar, hallon, marmelad som nödtorftigt maskerar
den massiva röken, oljigheten och lädertonerna som är Spingbanks unika
signum
Longrow på smugglarvis
.Longrow Rundlets & Kilderkins är "smugglarversionen" av Longrow. Mellan 2001 och 2013 har denna whisky fått vila i små 80- och 100-litersfat, sådana fat som förr var behändiga om man snabbt skulle gömma undan dem eller transportera dem till någon köpare i skydd av mörkret. Lagringen på små fat innebär att mognaden går fortare eftersom det är mer ekkontakt per kubikcentimeter whisky. Resultatet har blivit en kraftfull whisky med starka ekfatstoner och smaker som honung, vanilj och spunnet socker inbäddat i en kraftig och kvardröjande rökighet.Springbank vs calvados
Springbank Calvados Wood är ett exempel på hur det mest omoderna destilleriet i
Skottland ändå kan ligga allra längst fram när det gäller innovationer och
fantasirikedom. Springbank har länge tillhört de allra mest nytänkande inom
lagring och slutlagring på annat än traditionella fattyper. Resultatet har
blivit många fascinerande whiskysorter med nya och spännande smakbilder.
Calvados Wood är en i raden av nya fatexperiment. Det är en tolvårig whisky som
först har tillbringat sex år på amerikanska bourbonfat och därefter fått
ytterligare sex år på ett fat som innehållit calvados. Dubbellagringen ger en
mycket fruktig och annorlunda smakupplevelse där toner av mandel, äppelmust och
nyslaget hö trängs med mer robusta Springbanksmaker. Det är en whisky med både
mullrande bas och finstämd sopran, en fruktig njutning för den som gillar
annorlunda whisky.
Text & Foto: Symposion
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar