tisdag 19 mars 2013

Amrut - En whisky att älska!


Foto: Amrut Distilleries

Om jag, för några år sedan, fått frågan om vad jag tycker om Whiskyn som kommer ifrån Amrut så hade jag nog bara undrat, vad är det för något! Nu vet jag dock bättre, för idag så är whiskyn som kommer från Indien och Amrut bland de godaste whiskysorter som jag hitintills smakat. Jag är i och för sig medveten om att jag har bara smakat på en bråkdel av all världens whisky och jag kommer ständigt fortsätta att söka mig fram bland alla sorter som jag har möjlighet till. Idag så har jag fyra olika sorters Amrut stående hemma i mitt whiskyskåp och jag har också smakat på några sorter till av deras hela utbud och känner jag mig rätt så kommer jag nog att köpa hem fler flaskor när möjlighet ges. Har ni inte redan provat någon Amrut så kan jag varmt rekommendera er att göra så. En dag skall jag själv besöka destilleriet!

Foto: Amrut Distilleries

Amrut Distilleries grundades redan 1948 av Radhakkrishna N Jagdale. I början så tillverkade man Rum och brandy som levererades till armen. Whiskyn kom sedan efter hand och det skulle dröja ända till 2004 innan övriga världen fick möjlighet till att köpa den Indiska whiskyn utanför Indien. Det var år 2001 och Rakshit, son till Neelkanth Rao Jagdale, som då studerade i Newcastle som fick uppdraget med att undersöka om det fanns en marknad för Amrut utomlands. Arbetet var intensivt och det var i Glaskow år 2004 som Amrut kunde börja säljas utanför Indien. Det finns väldigt mycket att läsa om just Amrut och jag kan tipsa om PDF-fil som är väldigt bra med mycket fakta skriven på Engelska och ni finner den om ni klickar här. För komma till Amruts hemsida så klickar ni här.

Foto: Amrut Distilleries

av Peter Allansson

6 kommentarer:

 1. Ännu en trevlig whiskyartikel som lyriskt hyllar den Indiska Amruten och höjer den till skyarna... :)

  Humm... måste medge att det är inte utan att jag själv har börjat fundera på om jag inte när jag provsmakar min egen inköpta Amrut Peated Indian möjligen kan ha råkat ut för mitt första "dåliga exemplar" av en skadad whisky(?) då jag tycker att den knappt når upp till klassen "medelwhisky" och att den är nästan på gränsen till otäck och känns lite "sunkig".

  Här även haft möjlighet att testa "standard"-Amruten som faktiskt var något bättre än den rökiga versionen. Dock inte så pass bra att jag själv skulle kalla den för fantastisk...

  Men smaken är ju som baken, delad och det är kul hur olika man uppfattar sina smaker och dofter och som avslutning skulle jag vilja fråga vilken av dina 4 indiska sorter som du (just nu) håller högst och som du själv skulle vilja rekommendera? (ifall jag får för mig att vilja göra ett nytt försök och ge den ännu en chans) :)

  MVH //Fredde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för dina kommentarer, det är alltid kul att få lite feedback på det man skriver.

   Jo, jag har först Regular som jag tycker är en helt ok och prisvärd whisky. Sen har jag också Samma Peated och det var min första Amrut och vilket lyckoköp det var. Du måste nog ha ett dåligt exemplar för denna är ju suverän. Tyvärr så har jag bara 10-15 cl kvar i flaskan och den har varit slut länge nu i Sverige så jag måste börja jaga den utomlands.. men det är den värd. (maila mig din adress så kan jag skicka ett par cl så får du jämföra) Sen så har jag Blackadder´s Amrut Raw Cask på 62,7% som efter lite vatten är kanon. Den bästa och som jag fick från Tyskland i lördags är deras Intermediate Sherry Matured som placerar sig på min top 10-lista. Den är gudomlig.. Mvh Peter

   Radera
  2. Här beställde jag den!
   https://www.weinquelle.com/artikel/Indien_Amrut_Intermediate_Sherry_matured_9829_e.html

   Radera
  3. Och så här skrev ScotchBlog ‏@scotchblog på Twitter..

   @Whiskyboden Nice selections. That @Amrutsinglemalt Intermediate Sherry is just wonderful stuff! Making us jealous over here.

   Radera
 2. Tack för ett snabbt svar och ja, det är alltid kul att tjöta lite whisky med andra och få höra (och läsa) om andras åsikter och omdömen... :)

  Peated var den första jag smakade (och köpte) och som fick vara med på en av AWC's provningar och där i stort sett alla av oss var av samma tveksamma åsikt. (så risken nog finns att mitt ex. är skadat) Deras "standard" smakade jag senare under en annan provning men då endast i några få cl. och den föll mig bättre i smaken, även om den inte riktigt når hela vägen fram, för min del personligen.

  Har ju även läst runt lite och sett att deras Fusion varit ganska omtyckt och det är väl kanske den som jag klurat lite på att försöka införskaffa... (om det går) Fast även Intermediate Sherry Matured låter ju helt klart också som ett intressant alternativ fast även den får man väl jaga rätt på utomlands gissar jag.

  Skickar över min adress och finns det några droppar kvar av Peated som du kan tänka dig att avvara för en jämförelse så är jag givetvis tacksam för det! :)

  //Fredde

  SvaraRadera