torsdag 1 augusti 2013

Tankar kring våra sinnen


Ibland så slår det mig hur olika vi tycker whiskyn smakar och hur olika man själv tycker whiskyn smakar vid olika smaktillfällen, men det kanske inte alls är så konstigt, det kanske helt enkelt är logiskt.


Det finns många fördelar med att vara en "whiskynörd" och en av dessa fördelar är att man alltid har många sorters whisky hemma att välja mellan. Förr i tiden, då man var mindre informerad, hade man på sin höjd en flaska ståendes och det var som oftast av samma sort för man var alldeles för fåfäng för köpa någonting annat. Det är skönt att vishet ökar i takt med åldern och att forskningen gör framsteg. Jag skulle vilja se programmet som bilden ovan gör reklam för, för sådant är intressant! Våra sinnen är fantastiska!

När jag idag blir sugen på några centiliter whisky så agerar jag på två olika sätt och lite samma sak sker då jag skall handla en ny flaska whisky. När jag går in på Systembolaget så tror jag att jag vet vad jag skall handla, men ibland så händer det att man kommer ut med en helt annan sort än den som jag hade planerat att köpa från början. När jag var ung, under den mindre "informativa tiden", så gjorde jag precis lika dant när jag skulle köpa någon LP-skiva, jag köpte inte innehållet, jag köpte omslaget. På så vis kom man över musik som man inte tidigare hade lyssnat på, eller hade hört talas om. På exakt samma sätt går jag till väga ibland då jag köper whisky. Jag kan gå på utseendet på flaska, eller att den levereras i en fantastisk låda. Visst har man gjort några riktiga bottennapp med sina inköp, men då har jag i varje fall gjort en lärdom kring just den specifika sorten och all kunskap är ju bra. Jag tror nog att de flesta gör som jag, fast kanske inte just kring whisky. Hur många av oss människor väljer inte sina respektive utifrån utseendet..?

Hur många gånger har man inte förvånats över att en whisky kan smaka på så himla många sätt! Med dessa funderingar så satte jag mig ner och tog en funderare. Vilka faktorer är det som har påverkat mig i mina omdömen kring whiskyn och kan jag ändra på något för en, för mig själv, mer rättvis bedömning av whiskyn! Innan jag blev en "whiskynörd" så tyckte jag att uttryck som t ex. "Det doftar som ett maskroskrig", "..som lädret i en ny bil" osv... och för mig lät som taget ifrån fablernas värld. Men på senare år så har jag också lärt mig att hitta dessa fantastiska dofter. Luktsinnet är ju lite speciellt, där går ju nerverna från näsan direkt till ett primitivt område i hjärnan. Det är väl lite därför som lukterna utlöser minnen och starka känslor. Utan luktsinnet så påverkas smaksinnet drastiskt och det känner väl vi alla igen ifrån förkylningstider. 

Tänk om man kunde utveckla sitt smaksinnet till max! På tungan har vi ca 10000 smaklökar med ca 1000 receptorer vardera och räknar man lite på det så skulle vi kunna känna igen 10 miljarder olika smakintryck. Det blir mycket whisky att hålla reda på.. Det är ju inte bara luktsinnet som påverkar smaksinnet, ögat kan då stöka till det ganska så mycket. För många år sedan blev jag bjuden på mat och det skulle serveras pasta, men det var ingen vanlig pasta, det var pasta gjorda så att de såg ut som riskorn. Det gick inte att äta, ögat sade åt mig att det var ris jag åt men det smakade inte ris.... Aldrig mer! 

Utifrån mitt svammel ovan så´har jag lärt mig lite om hur jag fungerar och varför jag ibland förundras över varför jag upplever samma whisky på olika sätt. När jag idag skall testa en ny whisky så ser jag till att den har samma förutsättningar som all annan ny whisky som jag provar för första gången. Whiskyn skall prövas hemma där allt är för mig bekant och där jag känner igen alla dofter så att ingen förvirring uppstår. Gärna ensam eller med någon som jag känner väl och som också är där för provningens skull. Jag sätter mig gärna sent på kvällen/natten då omgivningen har gått och lagt sig och lugnet råder. Då är det optimala förhållanden för mig och jag kan smaka på några centiliter under en lång stund och whiskyn får en rättvis bedömning. Sen kan jag självklart njuta av whisky vid andra tillfällen och under helt andra förhållanden så jag säger aldrig nej till en skvätt whisky. 

När jag "bara" skall dricka lite whisky för njutningen så kan jag länge gå runt och fundera på vad jag är som mest sugen på och till slut kan jag nästan känna smaken i munnen och då vet jag vad jag skall plocka fram. Sen är det alltid bra att ha några olika typer av "vardagswhisky" hemma för de tillfällen då man inte har den möjlighet till "förspel" som man kan önska. Hur är det med er, har ni några speciella ritualer för er eller kanske har ni några små knep som ni kan dela med er till oss andra för att öka på whiskykunskapen i Sverige? Skriv gärna lite kommentarer!

av Peter Allansson

1 kommentar:

 1. Ja, nog har man väl köpt både den ena och andra lp-skivan eller whiskyflaskan eller liknande bara för att "marknadsavdelningen" har gjort sitt jobb och lyckats "sälja in produkten".

  Med åldern kommer som bekant visheten och man har lärt sig att "allt är inte guld som glimmar..." och där produkterna med snyggast etikett, omslag osv oftast inte alltid håller måttet full ut. (även om de kan vara de tuffaste eller roligaste!)

  Kommer också att tänka på alla dessa mörkgröna flaskor ifrån destillerierna paradis-ön Islay och med dess ofta mycket ljusa och bleka innehåll av dunderrökig whisky. Ställer man dom på hyllan och jämför mot nån annan E150-förpestad historia så är det ju lätt så att den sistnämnda ser mer inbjudande ut för köparna som inte vet bättre eller som är pålästa... ;)

  En annan lärdom man fått sig är att den dyraste whiskyn inte alltid per automatik är bättre än den billigare (och där blindprovningar kan vara ett bra hjälpmedel för att lära sig)

  En av nackdelarna med att vara whisky- eller ölnörd är att det ibland kan vara svårt att "bara ta en whisky eller en öl" utan att analysera eller gå närmare på djupet med. Men det är smällar man får ta! ;)

  Sist men inte minst - "Sip, don't Gulp!!"

  SvaraRadera