söndag 15 september 2013

Auchroisk 18 yo & Bowmore 25 yo - Douglas Laing

Idag så var man ledig igen och då passar jag på att smaka på de två återstående varuprover från Douglas Laing och deras nya serie Old Particular Single Cask. Jag startar upp med Auchroisk 18 yo, 48,4% som är en whisky från Speyside. Auchroisk är bland de yngsta destillerierna i Skottland och grundades så sent som 1974. Sist skall jag få testa deras Bowmore 25 yo, 50,2% och denna är ju en Islay-whisky och har ett 200 år äldre destilleri än Auchroisk. Även denna har inget datum för släpp på Systembolaget och enligt Clydesdale AB så kommer priset på Bowmore att vara 3329:-

Auchroisk 18 yo, 48,4%
Doft: Här var det mycket och först så känner jag apelsin, honung och ett fång blommor. Jag känner också
lite vanilj. En härlig , nästan svävande, doft som stannar kvar länge i näsan.

Smak: Här känner man tyngd på en gång där alla smaker kastas in i munnen med stor kraft. Det tar en liten stund innan jag kan börja urskilja smakerna. Här återfinner jag apelsin, vanilj, honung och kryddorna i en smörig och fantastisk kombination.

Eftersmak: Under en lång tid så får man vara med och känna smakerna tyna bort sakta sakta och i slutet så kan man skönja lite torv.

The End: Detta var första gången jag smakade en whisky från detta destilleri och den väckte nyfikenheten på mer. Den blev en positiv upplevelse.
                                                                                                          

Bowmore 25 yo, 50,2%
Doft: En söt doft av rök är det första som slår mig innan man kan lukta sig till apelsin, vanilj och på sluttampen, lite ljung och trä.

Smak: En kraftfull smak av rök och vanilj. Man känner också smaken av smörblommor, kaffe, honung och jord.

Eftersmak: Smaken håller sig kvar länge i mun där smakerna rullar runt tills de ebbar ut och försvinner.

The End: En whisky för mig på alla sätt utom ett, priset. för den är snäppet för dyr enligt mig. Men om man inte ser till priset,  gillar Bowmore och Islay-whisky, då slår man till.

av Peter Allansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar