tisdag 22 oktober 2013

En eftermiddag med Mackmyra x 10


Idag så gjorde Tommy och jag en liten annorlunda provning av de samples som vi fick med oss efter intervjun med Angela. Vi delade upp provningen i två delar och vi började med de tre från Momentserien, Källa, Morgondagg och Mareld. Efter dessa så fick vi smaka på en Elegant Sherry Reserve och sen på det, två rökiga prover, Svensk Rök (som nu finns på Systembolaget) och en Rök Bourbon Reserve. Så fort som jag började nosa på den sistnämnda, tänkte jag, varför har inte jag bokat upp mig på ett sådant här fat, den har precis en sådan karaktär som jag gillar, typiskt. Kan tänka mig att den skulle bli en riktigt eftertraktad whisky om man lät den mogna lite till. Bredvid dessa har vi haft Brukswhiskyn och Den första Utgåvan som referenswhisky.

Dags för en liten paus för att sätta på en kanna kaffe som vi tänkte skulle passa till de två sista för i afton. Med en nybryggd kopp kaffe så hade vi två glas framför oss med Bee i det ena och med Midvinter (som släpps den 1 november på Systembolaget) i det andra. Vi kan ju kort säga att Bee var inget för varken Tommy eller mig, den är alldeles för söt för vår smak, men säkert en populär sort hos de som gillar lite "sött" till kaffet. Sen till Midvinter som släpps snart och den kan nog bli mångas favorit framöver när allt julpyssel drar igång. Det är en kryddig sak med goda fruktinslag. Den är smörig och blundar man så kommer tonerna av glögg sättande. Undrar om inte en pepparkaka skulle passa till denna, jag skall allt då testa..

En riktigt spännande och givande provning med så många olika karaktärer från samma destilleri, tankarna far runt och man tänker på "om" man kunde göra så, eller om man man gör "så", då blir det... ja, det kan bli många goda sorter om man får hålla på ett tag. Jag kan tänka mig att det är ett spännande och utmanande jobb som Angela har hos Mackmyra.

av Peter Allansson

2 kommentarer:

 1. Jag kan inte förstå varför man höjer Mackmyra så mycket.
  Om man har provat dom andra svenskarna så förstår man Mackmyra är väldigt duktiga på marknadsföring inget annan.
  Detta är mina egna åsikter och många andra i min omgivning.
  Kommentera gärna.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Lite naturligt är det ju att man höjer Mackmyra till skyarna i press osv, dom var ju först (förutom Skeppets whisky) och har kommit väldigt långt i sin utveckling. Dom har redan hunnit släppa ett x antal utgåvor och fler är på G. Personligen så tycker jag att ett flertal av det de släppt är riktigt bra. Special 06 är min absoluta favorit av de jag har testat, och det är långt ifrån alla, och brukswhiskyn är väl den jag gillar minst. Momentserien testade jag för första gången igår och då bara 3 av dem.

  Av de andra som är släppta, Spirit of Hven och Wannaborga Whisky, så har jag inte provat någon av dem men hoppas att så kunna göra någon gång, men än så länge har jag inte träffat någon som säger sig tycka att de skall kunna utmana Mackmyra ännu..

  Box "försmak" har jag provat ett par gånger och ser fram mot nästa år när de får släppa sin första på marknaden. Box kommer att bli en utmanare att räkna med.

  //Peter

  SvaraRadera