torsdag 7 november 2013

Igår provning - Idag rapportenDrygt två månader har passerat sedan senaste provningen i sällskapet och nu var det dags igen, inte en torr strupe för sent. Gruppen samlades hemma hos mig, det bjöds på öl samt lite rundvandring innan vi alla samlades runt whiskyhyllan. Efter lite småprat tog sällskapet med sig maten som skulle mätta våra magar och begärde sig ner till Peter där provningen skulle hålla till då hela min familj var hemma. Efter måltidens belåtenhet började det alla väntat på, att få snoken och tungorna förgyllda av detta livets vatten från landet Skottland. Dagens provning hade ett tema av Fotboll, närmare bestämt Liverpool FC. Alla whisky representeras av fotbollsspelare/managers som haft betydelse i klubben genom historien.

Glenkinchie Distillers Edition, 43%, 529:- (Graeme Souness, kvällens 4:a).
I kvällens första glas blandas lenhet med sommar. Dofter av honungsmelon, mango och övermogna frukter ligger närmast till hands men även några stänk av vanilj,torrt gräs/hö hittar upp i näsan tillsammans med lite peppar. Smaken är pepprig och fruktig. Eftersmaken speglar smaken men det dyker upp lite salmiak, det torra gräset och lenheten kommer tillbaka.  Med vatten blir den rent av fruktigt rakt igenom. En perfekt sällskapswhisky, trots sista plats för kvällen är den helt ok.

Linkwood 15 y, 43%, 745:- (Frank Mitchell, Kvällens 3:a).
Andra whiskyn bjuder på helt andra dofter. Körsbär, sherry blandade med päron, persika och lite stänk av lakrits. I munnen samsas smörkola upp med vanilj och blandas med sherryn som kommer åter och det kan även anas en smak av flytande kåvepenin i smaklökarna. Eftersmaken är kort och sherryn finns kvar. Med vatten blev doften dämpad och stickig smak. Denna whisky är god, snäppet  bättre än Glenkinchie.

Auchentoshan Valinch, 57,5%, 529:-, (Kenny Dalglish & Bill Shankly, kvällens Numero Uno).
Vinnaren för kvällen bjöd på härliga dofter för näsan. Söt doft av päron blandas med  bränt socker i päronkonjak. 57,5% är starkt men len i och med underbara smaker av smörkolan och nötter som gifter sig runtom i munnen. En lång härlig pepprig eftersmak som man blir glad av. Med vatten i glaset blir doften fruktig, smaken len med touch av anis. Helheten är en fantastiskt prisvärd whisky!!.

Springbank 15 yo, 46%, 915:- (Bob Pursell, Kvällens 2:a)
En fruktig julkaka med gråa päron i en båthamn sammanfattar dofterna på denna whisky. Brända mandlar slåss med trä, ek, citrongräs och limeskal runt tungan och gommen. En kort eftersmak med lite sälta blir det sista som utmärker sig. Slår kvällens 3:a och 4:a men definitivt inte värd priset.

Kvällen börjar lida mot sitt slut och det är dags för sällskapet och resa hem till sitt. Som premiär värd har kvällen varit kanon. Med ett glatt sällskap, bra mat och god whisky kan väl knappast något gå fel!. Nu återgår vi till vardagen med jobb, skola och allt vad det innebär medans tankarna far runt om nästa provning som inte ligger allt för långt bort...

av Daniel Althén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar