söndag 29 december 2013

< Söndag v. 52 - Årskrönika 2013 >

Då har vi snart klarat av ett år till och vi skriver snart 2014, men innan dess har ni här lite läsning i form av Whiskybodens Årskrönika ano 2013. Vi har även gått igenom whiskyn vi druckit under året och har med det valt ut "Årets Whisky" 

Januari månad blev en rivstart på året där jag lyckades komma över en av ca 100 flaskor Nikka Taketsuru 17 yo Limited Edition 46% som släpptes i Europa och det var jag som inte skulle handla något innan vi skulle få åka iväg på vår andra Whiskyfair... men men

Årets resa med Whiskyfair var lite mer än en vanlig Whiskyfair för vår del, en del var för Tommy, som dagarna efter vår resa skulle fylla 50 år, och för att göra det hela lite extra var Tommy och jag iklädda Kilt med tillhörande accessoarer. Vi kände oss inte helt bekväma till en början men allt efter det att kvällen gick så kände vi oss allt mer avslappnade.. Undrar om whiskyn kan ha spelat en viss roll där..  
22/1 drar Tommy till Skottland med sin andra hälft för att fira den stora dagen, 50-årsdagen. Tommy startar självklart upp dagen som sig bör, och det med en Glenburgie 1963 Det är väl precis så den stora dagen skall firas om man är en whiskynörd. Whiskyboden skapar sitt Twitterkonto under januari månad.

Februari. Första provningen för året, så redan nu efter en och en halv månad hade hunnit bli en del whisky som köpts in... så Whiskybulansen skapades för att snabbt kunna undsätta en whiskyälskare i nöd  ;-) 
Under mars månad så gick väl tempot ned lite för att sedan öka på igen under april då vi hade vår intervjun med Henrik Aflodal som jag tyckte var riktigt spännande och lärorikt. under april gjordes även inlägg nummer 500 då jag hade våran medlem, som bor längs ifrån, Jörgen på besök. Han och jag är gamla barndomskamrater som inte hade setts på nästan 30 år och det var riktigt riktigt roligt och snart får vi ses igen!

1:a maj hade vi årets andra provning hemma hos Kenneth och i samma veva missade jag mitt planerade inköp av Amrut Greedy Angels, snyft! Någon som kan undvara en sample på den? 18/5, World Whisky Day firas.

Semestertider och jag får hem Henrik Aflodals bok "Japan" och det var ju perfekt då min semester precis börjat, det va gött! Det var också vid den här tiden som en flaska "Skeppets Whisky" gick under klubban för otroliga SEK 32 000, kommer ni ihåg? Under sommaren gjorde Tommy ett flertal inköp av den ädla drycken från öster och nu när vi summerar året så blev det väl i huvudsak Japanskt för Tommy under 2013.. Detta var också sommaren då Glen Keith Distillery öppnar igen. Något som jag också förknippar med sommaren är allt strul som det var med Systembolaget. Skärpning säger vi! Mitt i sommaren stod Carl som värd för vår tredje provning för året.  Sen, SEMESTER - boxen av freddeboos.se och Anmehärad´s Whisky Club, godis!

Sen kom hösten och Systembolaget ändrade om på sina hyllor. Fjärde provningen och Tommy brakar på med sina Japanska godingar. Av en slump så springer vi över ett par vackra whiskyglas i Japansk stil på nätet och visst är de vackra! Sen, den 16/9, fyllde vi 2 år som blogg och självklart så firade vi dagen till ära. Samtidigt så firade vi också att vi hade märkt en kraftig ökning av besök på bloggen så det har verkligen varit kul för mig och Tommy, det gör att vi får mer energi för att jobba vidare.

I slutet av september var det Whiskyexpo här i Stockholm och som året innan, jättetrevligt. Vi hoppas verkligen att den blir återkommande i många år....

Ett inlägg som jag tycker är lite roligt från i höstas är ju det sista som jag skriver kring all djävulswhisky, för det inlägget blev, "inlägg nummer 666" så nu hädanefter så ser jag bara åt änglarnas håll...

Oktober och ruskväder, då fick vi en ljusglimt i höstmörkret, det var den dansanta intervjun vi gjorde med Angela D'Orazio. En intervju som blev över förväntan för oss, jättetrevligt Angela!

Sen kom ju Dalmorlunchen, det var nog årets höjdpunkt för oss. Vi var bjudna på lunch vid Grand Hotell där en fantastisk whiskyprovning stod som förrätt. Vi smakade en härlig sak från 1969 och en fantastisk sak från 1979 så jag kan lova att vi njöt för fulla muggar.

Nu börjar jag få skrivkramp, vi är nästan ikapp med tiden och ni önskar väl få reda på vilken whisky som blivit vald till "Årets Whisky" av oss.  Ok det är väl lika bra det så jag nu får gå och lägga mig efter nattens arbete.

Plats Nr. 1) Glen Elgin 1975, First Edition och Paul John P1-163
Plats Nr. 2
Plats Nr. 3) The Cask of Yamazaki 1990
Plats Nr. 4) Dalmore 1979
Plats Nr. 5) Nikka Taketsuru 17 yo 46% Limited Edition

av Peter Allansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar