tisdag 3 december 2013

Gör egna chokladpraliner med whiskytryffel.

Nu när julen närmar sig med stormsteg är det dags att tillverka egna praliner med whiskytryffel.
Det är inte så svårt som man tror men lite pyssel är det. Du bör införskaffa pralinformar eller färdiga pralinskal och choklad av bra kvalitet är att rekommendera.

Här har du några nätbutiker.
www.pralinformar.se
www.chokladshopen.se

Mörka praliner med whiskytryffel.

15 - 20 st

Tryffel:
125 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 klick rumsvarmt smör
1,5-2 msk whisky av eget tycke och smak

Till formen:
Ca 450 g mörk choklad

Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills chokladen smält och tillsätt smöret i mindre bitar. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt whisky. Låt tryffeln svalna.

Putsa ur pralinformen med lite bomull eller en mjuk tygbit. Smält chokladen till formen försiktigt i mikron och värm tills den är 48-51 grader. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör hela tiden tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen i några sekunder i mikron tills den är 31 grader.

Fyll pralinformen med choklad och töm ur noggrant för att få tunna chokladskal. Låt stå kallt i några minuter. Fyll formarna med tryffel, men lämna några millimeter till kanten. Värm upp den överblivna chokladen och häll över formen för att göra lock. Skrapa av chokladen och ställ in formen i frysen  i 20 minuter. Töm sedan ut pralinerna.

av:Tommy SachariasenInga kommentarer:

Skicka en kommentar