tisdag 1 april 2014

Ekonomiprovning i Kina

Kina är ett land under kraftig utveckling och kineserna själva gör allt för att hänga med, whiskyn är inget undantag, alla vill vara med..! [bild: Shanghai]

För ett par veckor sedan fick Whiskyboden ett mail från en kinesisk kvinna som hade  läst våran blogg och kände att hon ville dela med sig lite från hennes liv med whisky. Hon berättar, - För mindre än 3 år sedan så visste jag knappt vad whisky var, tills den dagen min storebror kom hem med en flaska Bell`s som han hade fått genom känningar ute vid flygplatsen, det var efter den händelsen som jag blev förlorad åt whiskyn!

- För oss som vill hänga med lite så kan det bli lite tufft ekonomiskt, för vi medelklasskineser får betala ca 7 gånger så mycket mer än vad ni i Sverige får betala om man ser till köpkraften i det vi tjänar! . När jag och mina vänner upptäckte att vi snart inte skulle ha råd att få smaka på mer god whisky som vi kom på idén med att "Ekonomiprovningar" och det blev snart populärt i de större kinesiska städerna!

Vad är då "Ekonomiprovning"? Jag skall sammanfatta det som hon skrev i mailet. Hon och några vänner startade ett företag som uteslutande var för whiskyprovningar. Själva affärsidén var att sänka kostnaderna till max. Provningar skall hållas i så pass billig lokal man kan finna och är lämplig för ändamålet. Man frångår de klassiska 2 cl till att få ner det till ett mått som man kan översätta med 1/4 cl, drygt. Man har också skurit kraftigt från de administrativa kostnaderna, så med resultatet i handen så sänkte de utgifterna för deras kunder med ca 67% och företaget har ökat sina medlemmar från 5, då de startade, till ca 231 000 på 7 månader. Då har man räknat alla "kunder/medlemmar" över hela landet.

Intresset har varit stort och fler länder i regionen är intresserade av att adoptera idén och någon konkurrens känner man inte av utan de delar gärna med sig av erfarenheterna och kunskapen till andra. Personligen tror jag inte att någon på våra breddgrader skulle vara intresserade av att köra "Ekonomiprovningar", men jag kan ju ha fel!

av Peter AllanssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar