onsdag 30 april 2014

Rapport från Provning nr. 2


En somrig måndag i slutet av april, bland körsbärsträdens blommor i sjöstaden, slår sig sex hårt arbetande bröder ner på en altan och suger på en kall Brooklyn Lager medan en puttrande paj myser till sig i ugnen. För exakt ett år sedan flyttade yours truly in i denna lya och för 11 månader sedan hölls en proving på denna adress för första gången. Tyvärr tvingades whiskybroder Peter avstå aftonens batalj pga. öroninflammation och annat djävulstyg, så vi fick kriga på egen hand. I ett blindtest utmanades nu gästerna att lämna signalement på fem gärningsmän för att sedan ange de hyggligaste av dem i nummerordning. Med början från slutet:  
5:a Macallan “Select Oak” 40 %
Denna Macca doftar förvisso mjukt och lent men ger ifrån sig acetontoner av kokos, päron och brödbak. Vill man vara hård kan man hävda att det drar åt barnspya- eller gummiballonghållet. Alternativt associerar man till raki. Men smaken är behagligare; honung och vanilj i en söt blandning. Den är lätt, något svag. Eftersmaken är kort men hinner kasta ur sig ett moln av vanilj och en halv skumbanan.

4:a Talisker “Dark Storm” 40 %
Detta är faktiskt en rökigare variant av Maccan, men med inslag av fudge och nöt. Smaken behåller nöten och fudgen och lägger en kungen av Danmark-karamell på tungan innan en lång finish av sälta och söt rök  tar avsked. Lite kryddighet kan skönjas i efterdyningarna.  

3:a Nikka Taketsuru 12 yo, 40 %
Mycket fruktig i doften. Apelsin och mango framträder tillsammans med vanilj innan det sticker till i näshålorna. Smaken är lika fruktig och söt och bifogar honung, kola och bränd pepparkaka. Taketsurun lägger sig först mitt i tungan och viker sedan ut sig åt alla håll och lägger sig som en matta av kräm i en medellång pepprig eftersmak. 

2:a Bowmore 17 yo, 43 % 
Näsan uppsnappar förutom äpplen brinnande kvistar och löv; en tjärig majbrasa. Det smakar milt rökigt och ropar smörkola, havssälta och brända mandlar. I slutspurten ligger smakerna kvar i kinderna och längre ner i strupen. Finishen är lång och aningen vaniljig men smakerna är inte lika distinkta. Det här är ändå en wirre för brasan eller segelbåten. Du kan inte bli besviken på denna eleganta Islay.

1:a Aberfeldy 21 yo, 40 %
Doftmässigt är det fräscht och mjuk. Det skriker frukt, inte minst aprikos. Honung, vanilj och knäck ger sedan vika för en mastig fruktkaka i den mycket lätt rökiga smaken. Söt och mitt i munnen. En medellång eftersmak av sälta och blåbär(!) vilar försiktigt i en kryddig munhåla. Lättdrucken och len men oerhört trevlig. Det här är en gammal Dewar-ingrediens som nu står på egna ben. Det första intrycket kan vara att det är en indier, men hursomhelst en riktigt gemytlig bekantskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar