tisdag 10 juni 2014

Whiskyprovning nr.3 2014

Med en värmande sommarsol och oroligt mörka moln på himmelen åkte jag, Peter, Mats & Carl spända och förväntansfulla mot whiskyprovning nr. 3 i Whiskybodens whiskysällskap. Vi färdades från Gullmarsplan med tunnelbana, just idag verkade inte SL vilja fungera normalt och våran resa som kantats av vagnproblem och ordningsproblem tog en aning längre tid än väntat. Väl framme i Farsta klev vi på en buss som tog oss till kvällens värd Kenneths villa söder om söder. 

Vi möttes upp av värden med en kall uppfriskande öl av märket Mellerud och vi hälsade på Tommy som redan hade anlänt. Jag & Mats fick en rundvandring i villan då det var vårat första besök. Kvällens sista anländare Lasse hade även han haft oturen att vara försenad p.g.a. pendeltågstrafiken. Nu med alla samlade och hungriga huggs det in på en ungsgratinerad spaghettirätt med ost & tomat. Efter diverse småprat om sämsta whiskyn man druckit och illusionister mm är det dags att äntligen få avnjuta höjdpunkten på kvällen. Väl inne i rummet stoltserar dom 4 flaskorna bredvid varandra och vi får ej reda på vad som är vad i glasen då det är en halv blindprovning kvällen till ära.

Kvällens 4:a Glenkinchie 12y 43%
Väldiga lakritstoner av alla dess slag får herrskapet i näsan. Här blandas lakritspipor med lakritsfudge, 70-tals lakrits från Danmark och avslutas med gräsaktiga citrus & vaniljtoner. I smaken bjuds vi på en dansant fruktighet av söt krämig vanilj med strössel av kryddpeppar. Finishen är kort med ekfatstoner i ett moln av röda äpplen.

Kvällens 3:a The Glenlivet "The Master Distiller's Reserve" 40%
inte mycket till doft här förutom russin doppade i smörkola. Blek smak där ändå russin återfinns och glaserade dadlar blandas med konserverad ananas. Svår whisky att sätta fingret på, obalanserad men ändå mjuk. Kort finish, osammanhängande med stänk av kryddpeppar.  
  
Kvällens 2:a Aberlour "A'bunadh" Batch 47 60.7%
Massor av sherrydoft som trängs igenom av vassa körsbär. Här kommer julen fram med pepparkaksdeg och romerska bågar. Vitis vinifera (korint) visar upp sig emellan den tydliga sherrysmaken och dom brända körsbären. Kvällens längsta finish värmer upp ordenligt hela vägen. Här prövades det även med lite vatten då alkoholhalten var påtaglig, ändå var det bara i finishen som det kom fram kryddpeppar toppad med vanilj. En sherrybomb, vass och behöver vatten för att tämjas.

Kvällens 1:a The Glenlivet "Nadurra" 16y 48%
Fruktiga Acetonindränkta honungsäpplen blandas med mumsiga geléhallon & vaniljvisp. I smaken har vi väldig olika uppfattningar och det som dock kommer fram är Fruktigt samt vasst/stickigt. Eftermsaken är medelång och avger en mysig fruktig söt sälta. 

Efter provningen diskuterades resultatet och det var delade meningar, vissa var helt begeistrade i Glenlivet Nadurra medans andra gillade A'bunadh och Glenkinchie. Vi hamnade ute på verandan och den tysta stilla sommarkvällen gjorde oss alla glada eller så var det möjligtvis drycken. Lasse lämnade sällskapet först tätt följd av Tommy. Resterande började prata om musik och knappade in olika videor att lyssna på via Youtube. Med kvällen som nu hade övergått från kväll till natt bestämde dom 4 sista krigarna att det med all rätt var dags att sakta rulla hemåt i natten under månens lysande sken.

Vi tackar Kenneth för en underbart trevlig kväll med mat & dryck.
Tills nästa gång vi hörs och syns vill jag önska alla en trevlig sommar, SKål!

av Daniel Althén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar