onsdag 24 september 2014

Min första Glendronach


Äntligen har jag upptäckt och tagit mig igenom min första flaska från Glendronach och så här efteråt så frågar jag mig själv om varför det har dröjt så här länge med första inköpet, men svar uteblir! Jag misstänker att det ligger till så att jag har vid något tillfälle fått någon slags "hang up"  av vad jag kan ha hört eller läst och sen tjurar jag på så, tills något får mig att ändra inställning, men sent skall ju syndaren vakna.

Att jag till slut köpte mig en flaska Glendronach beror på att den flaska som jag hade planerat att köpa var slut och när jag stod där på systembolaget och funderade vad jag i stället skall köpa så föll ögonen på denna 15-åring där man kunde läsa, Exklusively Matured in the finest Spanish Oloroso Sherry Cask" och med en prislapp på endast 539 kr, då var det inte mycket att fundera över utan det var bara att plocka med sig en flaska.

Vid första provsmakningen så tyckte jag den var helt ok, men efter att ha druckit några centiliter till så var jag såld och tyckte nu helt plötsligt att den var helt fantastisk men tanke på prisbilden osv... Många av er läsare känner nog till destilleriet bättre än vad jag gör och jag jag kan tänka mig att ni håller med mig. Är ni intresserad av en massa hårdfakta kring destilleriet så tycker jag att ni skall klicka här för mer information.

Vad var det som gjorde att jag fastnade för denna whisky då? ni som har smakat på denna vet och vet ni inte så kan jag verkligen rekommendera denna fruktiga sherrylagrade 15-åring som helt klart är en whisky som jag kommer att försöka se till att den alltid finns i mitt whiskyskåp.

Då det här är min första Glendronach så har jag dålig pejl på det övriga sortimentet från destilleriet och önskar mig lite vägledning av er läsare som har bättre koll på läget, så tipsa mig gärna om utgåvor som jag borde testa. Jag tackar på förhand.5 kommentarer:

 1. Glendronach 12,15 och 21åriga är kanon. Deras single cask är fantastiska.

  SvaraRadera
 2. Tackar, jag skall prova vidare.
  //Peter

  SvaraRadera
 3. Hej (igen) Peter!

  Skrev tidigare ett (något långrandigt måhända) svar till ang. "Grythyttan whisky". Glendronach har under många år varit mig ett mycket kärt destilleri, och jag har hunnit prova en och annan från dem.

  I "corerange" finns:
  12yo (mkt lätt, nästan ingen sherry),

  15yo "Revival" ("medium till ngt över medium sherry"),

  18yo "Allardice" (tung sherry, liknande "gamla" Glengoyne 21yo om den kanske är bekant?),

  21yo "Parliament" (tung sherry, men inte riktigt lika tung some "18yo", och något mjukare + sötare)

  Cask Strength (görs i s.k "batcher", precis som Laphroaig 10yo Cask Strength gjordes de sista åren de var tillgängliga i Sverige).

  Utöver ovan "corerange", finns dessutom ett "onormalt" stort antal "single casks-buteljeringar, allt från tidiga 1970-talet till runt mitten av 1990-tal. (Just nu i skrivande stund finns dock endast 3 olika sådana i Sverige. Det var fler tidigare, men importören tycks ha valt att dra ned på inköpandet av just dessa av för mig okänd anledning). Dessa är så gott som uteslutande sherryfatslagringar av den "tyngre" typen, och inte sällan "jagas" dessa av Glendronach-aficionados.

  Dessutom finns en "raritet" som är destilleriets 33yo-lagring. Den kan vara litet svår att få tag på, men den som gör detta bör skatta sig synnerligen lycklig (jag är själv en av dessa lyckliga) då den smakar fullkomligt underbart för en sherryfats-älskare!

  De som importerar Glendronach till Sverige, är "Nigab". Nigab har en ganska bra presentation av sina importerade whiskys, och jag rekommenderar att ta en titt på deras website för att ta del av utbudet av Glendronach i Sverige. Länken är:

  Nigab:
  http://www.nigab.se


  Som avlsutning önskar jag göra ett litet tillägg. Destilleriet var under några år stängt, innan det köptes och återstartades av ett annat destilleri vid namn "Ben Riach". (Normalt brukar jag inte lägga allt för mycket energi på att hålla detaljkoll på ägarförhållanden, men detta var ett glädjande sådant, så....). Hur som helst. Detta är anledningen till att Glendronach 15yo har tilläggsnamnet "Revival". Nu skall det sägas att, även om jag tycker Mycket om just "15yo Revival", så skilljer den sig en hel del från den "gamla" 15yo-en! Hur veta om det är "nya" eller "gamla"? Etiketterna är helt olika, så det är inga problem på den punkten. Att lyckas få tag på den "gamla" 15yo, är inte helt lätt. Men den som gör detta, har lyckats lägga beslag på ett "samlarobjekt". Den gamla 15yo-en värderas mycket högt av Glendronachs "gamla fans-skara" från tiden innan destilleriet var stängt under några år. Den som gett sig tusan på att försöka hitta ett ex av den gamla 15yo-en, rekommenderas ta en titt på antingen "The Whisky Exchange"-websiten då och då ( http://www.thewhiskyexchange.com/producers.aspx ), eller att kontakta t.ex firman "Hard To Find Whisky" ( http://www.htfw.com ) som specialiserat sig på att göra just vad de heter.


  M.v.h
  "Adam Bertil" på Facebook

  SvaraRadera
 4. PS.
  Glendronach / Ben Riach finns på mässan i Nacka Strand, i hall 2. Mer exakt, när man kommer upp för trappan från "restaurant / mat-planet" i hall 2, ca 20-30 meter i riktning "klockan 11".
  DS.

  SvaraRadera
 5. Tack så jättemycket för all information, jag har börjat nosa mig runt lite bland övrigt sortiment och jag gjorde ett litet besök hos dom när jag var på mässan förra veckan. Jag misstänker att jag kommer att ta mig upp dit igen i morgon..

  //Peter

  SvaraRadera