söndag 5 oktober 2014

.: Vad tyckte vi då om mässan :.

Nu är Stockholm Beer & Whisky Festival över för 23:e gången i ordning. Whiskyboden närvarade vid 4 av de 6 dagarna och vi representerades av Tommy, Daniel och undertecknad. Denna gång har vi gjort en varsin sammanfattning av mässan i o m att vi har ju alla olika smak och fokuset låg på lite olika saker under mässan. Håll till godo; 

Peter om mässan;
2011 var jag där senast, så i år kände jag att det var hög tid att besöka mässan igen som nu var deras 23:e i ordningen. Jag kan redan nu avslöja att 2014 års upplaga ändrade min syn på mässan på ett positivt sätt. Sist jag var där så upplevde jag att det var alldeles för rörigt för att kunna gå runt och prata med folk samtidigt som man smuttar på en god whisky, så till i år så hade jag planerat att vara mer förberedd. Fler besök, vara där tidigt och en liten genomtänkt "to do"- lista blev min lösning till en bättre upplevelse.

När jag har gått runt bland alla utställare så kan jag inte låta bli att beundra er för ert otroliga tålamod med oss besökare och alltid med ett leende på läpparna, se nu till att vila upp er riktigt när ni kommer hem. Det fanns dock en monter som inte var så bra på det där, inte ens efter öppningen på premiärdagen kunde denne herre kosta på sig ett leende eller ett litet hej, synd tycker jag.

Under den här andra helgen var mitt mål att försöka hitta lite nya sorter som inte dränerar ekonomin allt för mycket för en Landstingsanställd som mig och jag lyckades hitta några smaskiga sorter med god vägledning.

En av de som jag fastnade för var en BenRiach 13 yo 1999 Virgin Oak på 46%  som kan bli din för endast 599:-  Jag upplevde den som lätt fruktig, pigg som en nötkärna och med en söt och mild efterrätt.  Sen vill jag slå ett slag för Laphroaig Cairdeas 2014 på 51,4% ABV som släpps på Systembolaget den 17 oktober och kommer då att kosta 799:-. Det är en komplex och en väldigt bestämd whisky som kommer att finnas i mitt skåp under hösten. Jag fastnade väldigt mycket för Glendronach Oloroso and Pedro Ximenez Sherry Casks Batch 3 på 54,9%, 699:-  som visade sig vara slut på Systembolaget när jag nu hade tänkt beställa mig en flaska.Synd.

Denna helgs favorit, för min del, blev en 23-årig Craigellachie på 46% ABV. Den väckte upp mig rejält och jag vet att det första jag tänkte på då jag stod där och smuttade på den var, "en sån här vill jag ha" Tyvärr kommer jag i nuläget inte ihåg om eller när den når vårt avlånga land, men om det och själva whiskyn tänker jag återkomma med för den här skall kollas upp mer..
Under mina besök så smakade jag av ett x antal sorter till och jag skulle kunna lista dem här men känner bara för att presentera de ovan nämnda och de från min rapport av första helgen för de gav mig en "vill ha mer"- känsla som de andra inte riktigt gjorde på samma sätt.

Nu tänker jag summera delen Whisky och lista de bästa sorterna i sina olika klasser;
 • Bäst "All Over"; Littlemill 25 yo Sherry Butt, Hart Brothers
 • Bästa "Svensk": Mackmyra Iskristall som släpps den 5 december
 • "Överraskningen" Craigellachie 23 yo
 • Bästa "Komma skall"; Grythyttan Sherry, rök 50 ppm, 33 månader
 • "For the Look"; Jura Boutique Barrels

Som sagt, en rolig, trevlig, lärofull och smakrik mässa är över för denna gång och vi får invänta nummer 24 i ordningen för att få mer av detta. Innan jag lämnar över ordet så vill jag också bara inflika, jag han också med att smaka av några nya spännande ölsorter. Jag är långt ifrån en öl-expert och jag dricker helst veteöl, men nedan ser ni vad jag fastnade för i ölväg under helgen.  //Peter

Daniel om mässan;
Var ska man börja? Intrycken har varit många både bra och dåliga. Senast jag besökte mässan var för några år sedan, kan det ha varit 2008? Jag har lite svårt för mässor som inkluderar all sorts alkohol. Dels för att det blir överfullt och man har knappt möjlighet att prata med utställarna som ska ha en stor eloge som stått dag ut och dag in och pratat med oss besökare oftast med stor passion och glatt humör.

Mitt upplägg var att försöka hinna med att besöka så många montrar jag kunde vilket var näst intill omöjligt om man inte besökte mässan under alla dagar båda helgerna med tanke på att trängseln blev påtaglig ju mer timmarna rullade på. En stund in på första dagen fick jag helt enkelt tänka om och besöka det jag hade nedskrivet på listan inför mässan Som snart nyutexamenerad från en 2-årig utbildning låg fokus på whiskys som inte gör undertecknad totalt urfattig.

Hos Whiskytaste Swedens monter där dom alltid positiva och glada herrarna Hans, Jonas och Ulf finns är det Bunnahabhain Archives 1987 26 yo 50.2% som blir dom första dropparna av livets vatten som bjuder upp till dans. Bär med söta frukter, lakrits samt sherry och rök slåss om munnens smaklökar. Bra start kan man lugnt påstå, dock kanske den är i saftigaste laget för mig men den som tycker att 2195:- på systembolaget är inom budget ska absolut slå till. Vidare besöktes Jack Daniel's (Philipson & Söderberg) där Erik passionerat berättade om dom olika flaskorna som fanns för provning. Det mesta provades men Jack Daniel's Single Barrel 45% för 499:- blev den stora överraskningen för mig med en kratfull fyllig smak av vanilj med karamellinslag och rostad ek som definitivt kommer stå i mitt skåp,
Precis som Peter har nämnt är Laphroaig Cairdeas 2014 51,4%  en mycket trevlig whisky som bjuder på mysiga citrusdofter och krämigt nötiga smaker. Mässans stora favoriter för mig blev 2 whiskys som saluförs av Berntson Brands. Balblair vintage 1990 46% som bjuder på fruktighet som russin men även lite smörkola och vanilj och en lång eftersmak, 1299:- är ett bra pris. Balblair vintage 1983 46% bjöd även den på fruktiga toner rakt igenom, där dock priset lite väl häftigt 2799:-.
Jag skulle vilja ha med alla whisky jag provat men då kommer det bli alldeles för mycket att skriva om så det får helt enkelt bli en lite lista på vad som sticker ut mest för mig.
 • Bästa Överlag = *Balblair vintage 1990* & *Balblair vintage 1983*
 • Överraskningarna = *Jack Daniel's Single Barrel* & *Old Pulteney 13 yo Hart Brothers*
 • Bästa Svensk = *Mackmyra Iskristall* släpps 5 December 
 • Uppstickarna = *Glendronach allerdice 18 yo* *Bunnahabhain Archives 1987 26 yo*
 • Den Oväntade = *Talisker Port Ruighe*

Mässan har varit riktigt bra och det är synd att det nu är över, utställarna tycker nog annorlunda och hoppas deras resa hem gick smärtfritt och att dom vilar upp sig ordentligt inför framtida mässor runt om i landet. Innan jag avslutar kommer en liten lista på några av dom godaste ölen som jag hann smaka av, det tråkiga är att vissa av dom just nu inte går att köpa på sytembolaget. Jonas Darnell som står bakom Herman Hedning är den som designat Strömsholms Brygghus öl.
 • Gulden Draak Brewmaster's Edition 10.5% (Wicked Wine AB, denna finns dock inte i sortimentet)
 • The Pride Of Nekron imperial stout 10.5% (Bryggeriet Djaevlebryg)
 • Pos Tiche 8.1% (Brasserie du Lion á Plume)
 • Malakias 2014 6.2% (Strömsholms Brygghus)
 • Innis & Gunn malt whisky trail limited edition 7.4% (TOMP beer and spirits AB)
 • Ava Zêr 4.8% (Rekupek AB)

 /Daniel

Tommy om mässan;

Det var med stor förväntan jag stegade till Beer and Whisky festival i Nacka, det startade upp med en pressträff där det bjöds på både lite mat och dryck. Efter brunchen var det dags att kasta sig ut bland utställarna och deras montrar.
Vi svängde direkt till Whiskytaste och träffade Hasse som hällde upp en liten Pulteney 13 years (Hart Brothers), en underbar whisky i min smak. Efter mycket trevligt bemötande av grabbarna från Whiskytaste så gick jag vidare till Braunstein och deras monter, där så provade jag den senaste från 14 serien (14:2) och här har det hänt mycket sedan jag provade 11:2 som jag tyckte var bra redan då (mässan 2011), 14:2 en Oloroso sherryfats lagrad på 46%  endast 1000 flaskor utgivet i September, den här gillade jag verkligen och den ska köpas in.


Nästa anhalt gick till Mackmyra och deras nya Iskristall som lanseras 5 december på systembolaget. Det var en mycket positiv överraskning när jag provade denna, mycket god och len passar på vilket sillbord som helst, kommer att inköpas. Macallan blev nästa anhalt och där provade jag The Macallan Ruby, med rubinröd färg och doft av frukt och sirap, smak av russin och citrus gav det här mersmak kan jag säga.
Efter Macallan så gick resan vidare till Japan och en Ichiro´s Malt Chichibu Chibidaru, en japanare som jag inte alls har provat tidigare, eftersom jag har en förkärlek till japansk whisky så blev det här mycket spännande, jag blev mycket nöjd av denna Chichibu en härlig doft av tropiska frukter och fruktig smak med pepparstänk. Nu ska det letas upp Chichibu Chibidaru som ska in  i skåpet.

Nästa anhalt och monter gick till Glen Grant, jag provade Glen Grant 170th Anniversary och blev glatt överraskad en god whisky med fruktig doft och smak av honung och torkade frukter, priset på denna goding ligger på 990 kr på SB (nr 85851).
Dagen till ära avslutades med en Bunnahabhain 1988 24 Years 55,9%, en mycket härlig och god whisky som lämnade stora avtryck under hemfärden.

Torsdag nummer två inleddes med att testa Bunnahabhain 18  och det blev en trevlig start utav en härlig whisky. Stegade sedan vidare till Nigab och provade GlenDronach 15 Years, en god whisky med ett trevlig pris 599 kr. Cairdeas är en nyhet från Laphroaig på 51,4% ett pris på 799 kr släpps på SB 17 okt, helt klart godkänd, jag provade även 1989 vintage, den här var mycket bra och jag ville bara mer.
Mässans stora  överraskning för mig är Craigellachie, när jag provade den 23 åriga blev jag helt övertygad, en mycket bra whisky med trevliga smaker.
Jag avslutade denna dag med gå till Whiskytaste och prova en  Springbank 17 years (Hart Brothers) plus en Littlemill 25 years (Hart Brothers) och vinnaren den här dagen är klart Littlemill en helt underbar whisky.Jag vill härmed tacka alla utställare för ett trevligt bemötande och jag kände mig välkommen, jag ser verkligen fram till nästa år. //Tommy Sachariasen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar