fredag 27 februari 2015

Nya smaknoteringar...

Ny smaknotering som dragit ut på tiden då sjukdomar samt att nätverket legat nere här hemma. Den jag har testat är en cognac, och jag är helt novis gällade det ämnet och hoppas ni har överseende med det.

Cognac Brugerolle Single Cask Blackadder Raw Cask, 57.3% (SB-nr: 86488) 1599 kr
Blackadder Raw Cask är "Whisky as it was". Whisky så som den har varit. Varje droppe är "Whisky from the Old School". Blackadder tror inte på kylfiltrering eller på tillsättandet av sockerkulör. Utan tycker att äkta är bäst. Blackadder Raw  Cask är som vilken annan whisky från Blackadder som helst. Men även mer än så. Man använder sig av en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter för att säkerställa att största möjliga antalet naturliga smaker finns i varje enskild flaska. Blackadder Raw Cask en "Single Cask" whisky så som den en gång var, då man drack whisky som såldes direkt från ett fat bakom bardisken. Då Blackadder Raw Cask är cask strength med hög alkoholhalt, rekommenderar vi att du blandar den med en nästan lika stor del vatten. Men då mängden vatten som tillsätts är högst personlig, så är det ditt val hur mycket vatten som önskas.
Källa: Clydesdale AB

Doft:
Minchoklad den mörka sorten med hög kakaoprocent, russin, apelsinskal kan urskiljas också. Med vatten kommer russindoften mer markant tillsammans med apelsinskalen och en mer sötma infinner sig.

Smak:
Direkt känner man att alkoholen är hög det avtar rätt fort och man känneren krämig mörk choklad som plöjar fram igenom det vassa som omfamnasav en sherrydoppade apelsinskal, mumsigt. Med vatten avtar sherryn men pepparn dyker upp och en behaglig sälta infinner sig.


E-smak:
Lång där Sherryn dröjer sig kvar så där mysigt behagligt med kryddpeppar som hoppar hoppborg runt om i munnen. Med vatten är det den behagliga kryddpepparn som tar över hela showen.

Helhet:
För att vara novis runt cognac så tycker jag att den här är Mycket god. Om det beror på att det är en raw cask låter jag vara osagt men Blackadder är förbaskat bra på raw cask och den höga alkoholhalten gör sig bra i den här buteljeringen. Vill själv ha en i hyllan och ska försöka införskaffa mig en.

/Daniel Althén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar