tisdag 13 december 2011

Gillar du gammal whisky - Dags att bunkra!

Gillar du gammal whisky - Dags att bunkra!

Om du är en av många som gillar lite äldre whisky, köp nu, lägg dem i bankfack eller gräv ned dem i skogen, för om några år finns de inte kvar att köpa i butik och kommer då att vara allt för dyra att få tag på och kommer troligtvis vara en bättre investering än aktier.


Är whiskyns framtid förutsägbar - Ja!

Det är under senare tid som just singel malt nått rampljuset och det är just vi som älskar singel malt som kommer vara den bidragande orsaken till den stundande krisen om gammal singel malt.Om vi nu hoppar tillbaka en bit i historien, till andra världskriget, så hamnar vi i en tid där just whiskyn blev mer och mer populär. Mycket tack vara alla filmer som följde i krigets fotspår. Under efterkrigstiden gick destillerierna på högvarv, pengarna rullade in och alla drack, i huvudsak blended, Chivas Regal, Johnny Walker, Famous Grouse, Bells, Vat 69 osv. Listan kan göras hur lång som helst. Andelen singel malt var i stort sätt noll, maltwhiskyn var smaksättare åt blended, så var det.

Sen hände något!

Vi började dricka allt mer vit sprit och det bara för den vita spriten innehöll mindre kalorier, den var bättre för andedräkten och den ger lättare baksmälla. Vi i Sverige hoppade snabbt på tåget och började genast att producera Absolut Vodka som ganska så omgående blev ett av världens största spritmärke. Ett tu tre så stod skottarna där med överfulla lager, taskig lönsamhet och absolut inga planer på hur de skulle kunna göra sig av med all den fina whiskyn. Vad hände? Var tredje destilleri blev tvungna att slå igen portarna.

Idag!

Till vår stora lycka som whiskyälskare har vi under en period kunnat dricka och njuta av sorter från de enorma lager som de gamla destillerierna lämnade efter sig, men nu är det snart slut på dessa lager och det är inget vi kan göra något åt, när det är slut så är det verkligen tvärslut. Visst, de stora destillerierna kommer fortsättningsvis släppa sina ordinarie sortiment med sorter på 12, 15 och upp till 18 år. Men att gå ner till systembolaget och köpa en flaska som överskrider den åldern kommer att i framtiden vara helt omöjligt. Så gör som jag, sök efter de kvarvarande flaskorna, lås in dem, glöm bort dem och ta fram dem om 20 år så skall ni få se vilken skatt som ni innehar. Thats Life!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar