måndag 20 januari 2014

Glentauchers Sherry Cask & Amrut Porterpipe

Igår så hann vi även med två till varuprover från Clydesdale AB. Från för mig ett nytt destilleri fick vi smaka på en Glentauchers Sherry Cask och sedan från ett mer känt destilleri blev det en Amrut Porterpipe Peated. 

Först ut har vi en Glentauchers Sherry Cask som är buteljerad av A Dewar Rattray. "Hos Dewar Rattray har man arbetat hårt, och även lyckats, att få tag i riktigt bra fat med lagrad whisky som passar den kräsnaste Single Malt Whisky- drickaren." Sedan provades en Amrut Porterpipe Peated som är buteljerad för Europa. Det kommer även en Amrut som är buteljerad endast för Sverige och släpss den 1 februari.

Glentauchers Sherry Cask 2007 6 yo 65% A Dewar Rattary

Doft: Mmm.. kola (O´boy) tillsammans med en svag bris av sherry. Mycket frukter i doften. Vanilj och en mild doft av kryddpeppar.
Smak: Pang, här small det till med alla smaker på en gång. Aprikosen kommer fram tillsammans med chilipeppar. Sen kommer en svag träsmak och igen, O´boy. Smaken tar ett rejält tag om munnen.
Eftersmak:  Lång, värmande eftersmak med söt kola som finns med till slutet.
The End: Med sina 65% tror man att det skall vara mycket spritsmak, men så är inte fallet. Med lite vatten så förstärker man smakerna. En spännande whisky med ett behagligt pris på 820:- och släpps den 1 februari på Systembolaget.

Amrut Peated Porterpipe 2009 59% (buteljerad för Europa)

Doft: Fruktig apelsin, lätt rökig med viss aska i doften. Man känner även något annat sött i bakgrunden. 
Smak: Druvor, kola och lite rök. Sälta och spritsmak sticker fram till och från. 
Eftersmak: Lite kort eftersmak med peppar och plommon. 
The End: En klart annorlunda whisky som behövde lite vatten för att få bort spritsmaken. Vattnet gjorde även att dofterna blev tydligare och smaken mer behaglig. Jag har svårt att bestämma mig för om jag gillar den eller icke.

 av Peter Allansson

                                            

2 kommentarer:

  1. Glentauchers verkar vara rätt spännande. Visste inte om att den kommer i februari. Trodde jag hade en aktuell lista. Du har inte möjligtvis art.nr på den.

    SvaraRadera
  2. Enligt uppgift från Clydesdale så får den nr. 84437

    //Peter

    SvaraRadera