tisdag 8 april 2014

Dålig Whisky - Om/Var/När/Hur/Varför

För några dagar sedan hörde Whiskynörden av sig och frågade om jag hade någon erfarenhet av att öppnade whiskyflaskor skulle bli dålig med tiden. Själv så har inte jag märkt utav det och det enda som jag tänker på är att hålla flaskan varm om jag måste frakta flaskan ute då det är minusgrader. Annars så vet jag inte... Men så dök det upp ett mail till Whiskyboden och i meddelandefältet stod det, "Så får du öppnad whisky att hålla", intressant tänkte jag. Mailet kom från "Tre Kronor Vin" och nu undrar jag om ni har någon erfarenhet eller andra tips att delge oss övriga?
av Peter Allansson

Vi vet ju alla att en öppnad flaska maltwhisky eller för den delen Calvados inte håller sig fräsch särskilt länge. Dofterna försvinner och redan efter två veckor är det en betydande försämring. Först avtar rökigheten och därefter försvinner långsamt alla aromer.

Men nu finns det faktiskt en lösning att köpa på Systembolaget. Det har inte gjorts någon reklam för det, men ca 250 Systembutiker säljer en gas för 95 kronor som du kan spraya ner i den öppnade flaskan så att den håller sig perfekt ända upp till ett år efter öppnandet. Systembolaget har testat det noga och vi har testat det noga för viner och starkviner. En öppnad flaska Portvin är bara fräsch i tre dagar men med gasen håller den så länge du vill.

Den aktiva gasen är Argon, som är tyngre än luft och lägger sig ovanpå vätskan i flaskan och skyddar den från att oxidera och tappa doft. Det är en gas som finns i luften omkring oss så det är naturligt och ger inga negativa effekter på smak eller doft.

När du tagit av whiskyflaskan sprayar du den igen och på det sättet kan du prova och öppna många flaskor både samtidigt och gång efter gång utan att riskera innehållet.  En flaska gas varar till  ca120 sprayningar så det kostar 80 öre per gång. Det låter nästan för bra för att vara sant, men det fungerar. Magasinet Wine Spectator testade gasen och gav den 10 poäng av tio möjliga. Perfekt bevaring av drycken med andra ord.

Produkten heter Private Preserve och lagerförs av Systembolaget. Finns det inte i din butik tar man hem det på några dagar, men de flesta butikerna har det hemma på hyllan. 

När du känner på flaskan känns den tom och lätt, men låt inte lura dig av det. Det är gas i den och bruksanvisning finns på flaskan.

Det är goda nyheter och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Vi har börjat övertyga restauranger också som tyvärr ofta har ovanan att servera whisky och annat som stått öppnat en lång tid.

Det är kanske okunskap hos krogarna, men vi får gemensamt sprida kunskapen. Du kan skicka mailet vidare till dem som delar våra passion för goda drycker. Vi har haft kontakt med Macmyra, som ju är väl medvetna om problemet med att öppnade flaskor inte kan sparas.

Men nu har det blivit möjligt att arrangera spännande vin- och whiskyprovningar utan att de öppnade flaskorna far illa. Goda nyheter.

Med vänliga dryckeshälsningar

Hampus Berner
Vinklubben Tre Kronor


5 kommentarer:

 1. Verkan nästan som ett dåligt april skämt. jag skulle aldrig få för mej att spruta ner gas i flaskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Systembolaget har testat det under lång tid och dofterna försvinner och när det gäller vin så oxideras det långsamt till ättika om man inte skyddar det. Ett bra aprilskämt med andra ord eftersom det fungerar. Används av alla stora kvalitetstillverkare också på nya flaskor för att eliminera syret helt i flaskan innan den försluts.

   Radera
 2. Håller med, jag skulle inte göra något sådant heller.

  //Peter

  SvaraRadera
 3. Jag måste säga att jag har funderat jättemycket på detta, ända sedan jag köpte min första Old Pulteney 12Y.O. Jag tömmer nämligen mina flaskor ganska långsamt, så vissa kan ta ett år, kanske mer att dricka upp - då vill jag tro att innehållet i flaskan oxideras mer för varje gång man öppnar den, men det tar också längre tid tills oxidationen upphör, just för att flaskan rymmer mer luft för varje gång man tar sig en dram. T.ex på pulteneyn försvann först alla de finare dofter (när man håller glaset kanske 20 cm från näsan), kvar blir bara de starkaste. Sedan efter ett längre tag så försvann även mycket av smaken. Det var precis som att den blev.. tja, "trött", om du förstår vad jag menar?

  Har även en linkwood som först var väldigt pigg och vaniljig, som sedan blev mindre smakrik, samt spritig.

  Jag har tyvärr inte kvar pulteney 12:an (som åtminstone jag kände störst skillnad på), men har däremot kvar en pulteney 17 som har mött samma öde. Om du har druckit den förr och vet hur den ska smaka, så kan jag alltid skicka en liten sample till dig, ifall du skulle vara intresserad? :) i så fall kan du PM:a mig på min Facebook som jag länkar med.

  Jag kommer definitivt testa gasen, för övrigt ;)

  Får be om ursäkt att det blev en sån lång novell, haha..!

  Mvh,
  Bennie

  SvaraRadera
 4. Hej Bennie,

  12:an har jag haft flera utav och inte märkt någon skillnad fast de stått ett tag och jag har en Old Pulteney 21 yo som jag har haft ståendes i 16 månader nu och jag smakade av den igår kväll och jag kan då inte säga att den har förlorat något i doft eller smak. I flaskan finns endast ca 15% kvar!

  Den 17-åriga har jag bara smakat på ett par gånger och skulle inte våga uttala mig om, men kanske någon annan läsare har bättre kunskap om just den.

  //Peter

  SvaraRadera