onsdag 28 maj 2014

Testad - Blackadder Smoking Islay RAW CASK

Min granne Peter (Whiskyboden) bjöd ner mig för några dagar sedan på en liten miniprovning av lite olika varuprover som dykt upp från några importörer. Den andra flaskan blev en ur Blackadders sortiment som Clydesdale AB importerar. 

Blackadder RAW CASK är "Whisky as it was". Whisky så som den har varit. Varje droppe är "Whisky from the Old School". Blackadder tror inte på kylfiltrering eller på tillsättandet av sockerkulör. Utan tycker att äkta är bäst. Blackadder RAW CASK är som vilken annan whisky från Blackadder som helst. Men även mer än så. Man använder sig av en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter för att säkerställa att största möjliga antalet naturliga smaker finns i varje enskild flaska. Blackadder RAW CASK en "single cask" whisky så som den en gång var, då man drack whisky som såldes direkt från ett fat bakom bardisken.Då Blackadder RAW CASK är Cask Strength med hög alkoholhalt, rekommenderar vi att du blandar den med en nästan lika stor del vatten. Men då mängden vatten som tillsätts är högst personlig, så är det ditt val hur mycket vatten som önskas.                                  [Källa: www.clydesdale.se]


Blackadder Smoking Islay RAW CASK Rum Finish 60,5%

Doft: Rabarberpaj med kolasås som kanske stått lite länge i ugnen för den har en lite bränd rökig ton.

Smak: Rabarberpajen har fått vaniljsås som gör den krämig, även Peppar finns där som kommer fram.

E-smak: Kort, här finns det bara krämig vanilj & peppar.

Helhet: Eftersom det är en RAW CASK på 60,5% så blev jag ganska överraskad att den inte alls visade några tecken av % i doft eller smak. Den här kan man gott & väl dricka utan vatten. Jag hällde dock i lite vatten och genast så doftade det mörkt bröd/kavring. Både smak/e-smak kom endast vaniljen fram. En trevlig god whisky som jag uppskattade och vill ha i mitt skåp. Ett stort plus är dom underbara fällningarna från fatet som flyter omkring bland dom goda dropparna.

/Daniel Althén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar