söndag 20 juli 2014

Lagavulin DE 1990


Då sitter man igen med ett glas från favoritdestilleriet i min hand.
Denna flaska skulle egentligen ha öppnats den 11:e maj när Liverpool lyfte bucklan som segrare i Premier League, nu gick det inte som väntat och flaskan fick helt enkelt vänta tills skribenten fyllde år.

Lagavulin DE 1990 43%

Whiskyn är destillerad 1990 och buteljerad 2006 samt dubbel lagrad i Pedro Ximenez sherry wood. Innan jag sluter ögonen och drömmer mig bort till Islay kommer här lite tastenotes...

Doft:

Det känns som man sitter vid lägerelden i början på hösten och dofterna från bränt kol och aska, sedan rullar pärondoften upp i näsan som doppats i lätt söt kolasås. Sherrydoften finns där men inte så påtaglig trots sherrylagring. Jädrar vilken fin doft!

Smak:

En liten mild söt smak som kittlar i början men som övergår till en lite mer balanserad smak av havsalt och torr sherry.

Eftersmak:

Här händer det betydligt mer där rökt kol, något rostat och den torra sherryn ligger kvar länge och väl ända ner i bröstet. Pure happiness!

Helhet:

Mycket god och fantastisk njutbar whisky. Både Peter och jag själv jämförde den här årgången med den som är från 1997. Och det är rätt jämbördigt emellan dom, dock så är det betydligt mer doft på den äldre från 1990 och mer smak på den från 1997. Men ni Lagavulin lovers där ute som har möjlighet att köpa den här godbiten, tveka inte bara köp köp köp!

av Daniel Althén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar