måndag 19 maj 2014

Daniel har smakat på PC11

Då var det dags att smaka av ytterligare en whisky jag inhandlade på Viking Line Whisky Fair. Flaskan köptes till min far efter önskemål och igår fick jag äntligen ett sample av Port Charlotte PC11 då släkten var över och firade sonens 4-års kalas. Även ett sample av Blackadder Smoking Islay kom med och den får testas vid ett annat tillfälle.

Bruichladdich Distillery (bro-ick-laddi) beläget på den skotska ön Islay, grundat av Barnet Harvey 1881. Orsaken var den ökade efterfrågan på whisky från blendedindustrin. Bruichladdich ligger strax norr om Port Charlotte på halvön Rhinns. Bruichladdich betyder "steniga stranden". 1952 såldes destilleriet till whiskyhandlare från Glasgow och har sedan stannat i skotsk ägo. 1995 till 2000 låg tillverkningen i stort sett nere. 2001 startades produktionen åter efter en omfattande renovering av nya ägare. Man satsar mycket på marknadsföringen av "nya" Bruichladdich som man kort och gott kallar 'Laddie'. Bruichladdich Distillery tillverkar två rökigare whiskysorter som finns ute på marknaden i olika buteljeringar, Port Charlotte och Octomore namngivna efter två gamla destillerier.

Port Charlotte PC11 'Eòrna Na h-Alba', 59,5%

Detta är den 7:e årliga släppet i Port Charlotte serien och framhäver den kraftigt rökiga whiskyn, i en resa som just nu är inne på sitt 11:e år.

Doft: Underbart söt doft som släpper fram päron, russin, sherry och en mysig röktäcke som hänger över det hela, WOW!

Smak: Om doften var bra är smaken gudomlig, vilken explosion munnen bjuds på. Sötman från frukterna kommer åter och övergår till en lite strävare sherrysmak än i doften. Sältan dyker upp och balanserar upp sötman perfekt. Röken ligger fortfarande i ett härligt täcke över smakerna, sweet!

E-Smak: Sötheten & den sträva sherryn ligger kvar och gifter sig med röken. Tjära & Aska ligger kvar länge, love it!

Helhet: Imponerande god whisky som har allt jag eftersträvar, doften och smakerna är så väldigt bra balanserade rakt igenom. Det här är en favorit garanterat och nu börjar jag ångra mig att jag inte köpte en flaska till mig själv, bara ut och leta på nätet helt enkelt. Ha det bra gott folk tills vi hörs igen...

/Daniel Althén

1 kommentar:

  1. det finns några flaskor kvar på Silja Serenade, köpte mig en flaska i helgen... :)

    SvaraRadera