torsdag 28 augusti 2014

Tina Sundblom - Med Whisky som yrke

Det blev ett avslappnat samtal om whisky med Tina Sundblom, säljare på ClydesdaleMåndag eftermiddag och Tommy och jag beger oss in till stan, vi träffar Tina på kontoret och med tanke på att hon precis kommit hem från en mässhelg nere Falkenberg, så möter hon oss med ett stort leende. Vi lotsas ner till hjärtat av företaget, slår oss ner och bjuds på en kopp kaffe innan vi drar igång intervjun. 

Många av oss whiskyälskare har säkert stött på Tina vid olika whiskymässor runt om vårt avlånga land. Sedan 2009 har hon hjälpt till vid Clydesdale´s montrar under mässorna och är nu, sedan ett år tillbaks, anställd som säljare vid företaget. Hon har även fått pröva att jobba vid en mässa i Holland för Blackadder, men det hör inte till vanligheten.

Att jobba med sin pappa tycker hon inte är några problem, - Vi är ganska så lika så det är inga problem, säger Tina och fortsätter, - "Till en början så kunde jag känna att jag var lite ensam som kvinna, men det är inget jag tänker på idag, vi kompletterar varandra bra här och vi har roligt när vi jobbar, så jag känner att jag har blivit väl mottagen och vi jobbar utifrån samma villkor"

Förutom Tina och hennes pappa, Thomas, så jobbar också Mattias som är lageransvarig där, men sen så dyker Micke [Jolly Good Brands] upp med jämna mellanrum, så även idag. Sen har vi Robin Tucek, ägare av Blackadder och är även en av grundarna till Clydesdale AB. Sen så skall vi inte glömma, "Sola i Karlstad", Stefan Jansson, som driver "World Wide Brands" och som är bosatt i Karlstad men finns med på mässor och annat när så behövs.

Innan Tina började på Clydesdale så var hon ingen större whiskyälskare men har idag lärt sig att njuta av en whisky och då helst något sherrylagrat från Speysideområdet. Tina bjuder oss på en liten favorit, en Clynelish från 1996, innan vi fortsätter och den är riktigt smaskig. Hon berättar lite hur det var i början när hon hjälpte till på mässorna, -"Man kunde ju inte så mycket i början, men idag så har jag en bra grund att jobba utifrån, men jag känner att någon form av utbildning inte skulle vara helt fel".

Sedan Tina började på Clydesdale så har man märkt en viss skillnad på deras uppdatering av hemsida, sociala medier osv, där har hon gjort mycket. -"Jag har nog piffat till det en del och det var nödvändigt". Man märker att hon trivs med det hon håller på med, hon gillar verkligen det här med whisky. Hon har även drömmar om att få göra något eget också, hon skulle gärna öppna en krog/butik där man kan få sitta och smaka på sin whisky innan man köper den, -"men det går ju inte i Sverige, ännu.." Vi pratar en del om det arbete som görs av alla importörerna för att vi skall kunna få njuta av så mycket och så många sorters whisky som går att få tag på här i Sverige. Det ligger mycket slit bakom varje flaska, det är så sant som det är sagt.

Tina var tidigare en hästtokig tjej, men har tyvärr fått lägga det åt sidan då tiden inte finns längre till något sådant. Vi pratar lite om hästar och om min egna dröm om att få rida över de skotska högländerna på en hästrygg.. Det roliga är och som jag inte hade en aning om, så kommer namnet på företaget från just en hästras. Hästrasen Clydesdale kommer från Skottland och är en tung kallblodshäst som är lämpad som en gårdshäst och draghäst. Tänk, man får alltid lära sig något nytt, varje dag.

Dags för en ny whisky och nu får vi smaka på en Kilchoman Port Cask som ännu inte finns på marknaden och det säger man inte nej till. [Enligt deras hemsida så släpps den 1 oktober] Vi får också smaka på en Vodka vid namnet Runa som jag aldrig har hört talas om och den smakade inte alls så tokigt, man kanske kan lära sig att dricka vodka också..

Jag tror att man kan sitta och prata om whisky hur länge som helst, ämnet blir aldrig uttömt. Efter dryga två timmar så har jag nästan glömt bort att vi gör en intervju med Tina, vi sitter och pratar om framtidsplaner, möjligheter, svårigheter och fokusen är helt borta och det började bli hög tid för Tommy och mig att bege oss vidare mot vår egna whiskyprovning som ni tidigare idag kunde läsa om här på bloggen.

Vi får tacka Tina så jättemycket för att hon orkade med oss och våra frågor, ett Stort Tack.

Text av: Peter Allansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar