fredag 7 november 2014

Koval Single Barrel - Bourbon

Tänka sig, det är nu andra gången på kort tid som jag smakar av och skriver om en Bourbon, det trodde jag inte för ett halvår sedan. Det är alltid spännande att vidga sina vyer. Även denna släpps på Systembolaget 1 december och lanseras av Clydesdale AB.

Koval Distillery startade 2008 som första destilleri i Chicago sedan mitten av 1800-talet. Man producerar all sin sprit med ekologiska produkter. Grundarna Robert and Sonat Birnecker valde att sluta med sina akademiska studier för att destillera sprit på ett traditionellt sätt. Man har säkerställt ekologisk Grain-To-Bottle genom att kontaktera lokala bönder att odla säden och sedan själva mala, mäska och destillera allt på plats i destilleriet. 

All whisky är lagrade på 30 gallon fat (113,55 Liter) och butelejeras alltid från enskilda fat och flaskorna är tydligt märkta med fat nummer. Varje fat är sedan noggrant dokumenterat så man kan följa allt material som ingått i framställningen. [Text: Clydesdale AB]

Koval Single Barrel 47% - Bourbon 50 cl
Innan vi går vidare så måste jag först berätta en liten historia så ni inte tror att jag har gått och blivit helt tokig. 1989 - 90 så var vi ute och reste under vintern och tillbringade en tid i Indonesien. Den första upplevelsen jag har från Indonesien och då Sumatra som vi var till under några veckor är deras kärlek till nejlikor, helst då i cigaretterna... Så även på fullpackade bussar satt man och rökte dessa nejlikor cigaretter, så jag har idag lite svårt för nejlikor.

Doft: Den är verkligen annorlunda i doften, inte alls vad man är van vid och det kanske kan bero på att man inte har använt råg som komplement, man har i stället använt Hirs som är mer vanligt i bl a Asien. Lite för söt doft för min del och sen tycker jag att doften av nejlikor tar överhand..

Jag har normalt inte något emot nya smakupplevelser och förespråkar ett mer dynamiskt tänkande inom whiskyindustrin.

Smak: Den har en mer intensiv smak än vad jag trodde innan, man kastas mellan de olika smakerna som man mer känner igen från det Asiatiska köket. Den här är också lite vassare än den jag provade tidigare, samt torrare. Sen är det ju de där nejlikorna...

Eftersmak: För er som kommer att köpa den här så får ni en lång, pepprig och samtidigt en bit len choklad som efterrätt.

The End: Ni får inte hänga upp er på mina ord för det här med Bourbon är lite nytt för min del och sen de här nejlikorna,.. nästa sort kanske är mer för mig. Från och med den 1 december så hittar ni denna under beställningssortimentet och har en prislapp med texten, SEK 759:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar