Då var det åter igen dags för Systembolaget och släppa lite whisky igen, Denna gång blir det årets första släpp på det nya året 2015. Ni som inte fick någon flaska under julen eller som rent av vill fylla ut skåpet kanske hittar någon/några trevliga flaskor nu på fredag den 2:a Januari. Ofta med systembolaget kan det bli lite problem vid släpp så har man frågor eller funderingar kan man kontakta SB-kundtjänst vilket är att rekomendera...
2 Januari:
Aultmore 12 Years (SB-nr 85568) 479 kr
Ben Nevis Sherry Cask 11 Years (SB-nr 85848) 700 kr
Bowmore The Golden Cask 13 Years (SB-nr 84403) 1095 kr
Deanston Golden Cask 18 Years (SB-nr 84190) 1095 kr
Glencadam 15 Years (SB-nr 89934) 569 kr
Koval Bourbon (SB-nr 85583) 759 kr
Koval Four Grain (SB-nr 85691) 759 kr
Koval Millet (SB-nr 85739) 749 kr
Koval Rye (SB-nr 85738) 757 kr
Longmorn 25 Years (SB-nr 85863) 1870 kr
Speyside 14 years (SB-nr 85273) 999 kr
Springbank Limited Edition 25 Years (SB-nr 85323) 4995 kr
Springbank Green Bourbon Cask 12 Years (SB-nr 85126) 815 kr
Strathclyde Exclusice Grains 26 Years (SB-nr 84595) 1195 kr
/Daniel Althén
tisdag 30 december 2014
tisdag 23 december 2014
Jag får fira lite idag...

Sienna fick inte vara oöppnad länge för den var jag lite sugen på och tar den som en liten förrätt innan jag skall dra vidare mot söder och äta lite mat, sen får vi se vad som händer. Jag återkommer med lite mer utförliga smaknoteringar vid tillfälle.
Ha nu en bra dagen före och drick inte upp all glögg nu!

söndag 21 december 2014
fredag 19 december 2014
"Mitt Whiskyrum" - Snart klart
torsdag 18 december 2014
Julsenap med whisky...
I år passade jag på att göra senap och varför inte en egen whiskysenap.
Det var inte alls svårt och ett trevligt inslag på julbordet i år.
Här kommer receptet.
Julsenap med whisky (valfri efter eget tycke och smak jag valde en Nikka From the Barrel).
Ca 220 g tid ca 35 minuter
Du behöver
100 g bruna senapsfrön
2 tsk Colemans senapspulver
1 msk whisky
2 msk honung
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
Gör så här
Krossa senapsfröna i en kannmixer. Rör ut dem i 1 deciliter vatten, låt svälla i 10 minuter.
Smaksätt med senapspulver, whisky, honung, olja, vinäger och salt.
Gör senapen i god tid, den smakar bäst efter någon vecka.
tisdag 16 december 2014
Vad har jag önskat av mig själv...?

Reglerna är enkla; den som först skriver det rätta svaret på vår Facebooksida vinner, svårare än så är det inte, så må bäste kvinna elle man vinna!

lördag 13 december 2014
Whisky - VM på TV
Whisky-TV sänder direkt från finalprovningen i Malt-VM på Lucia 13 december. Surfa in på www.aflodal.com kl 12.55 på lördag och se när jag presenterar de sex finalmalterna i tävlingsklassen Malty style. Efter 15 snackar jag om sherried-trion och timmen senare handlar det om rökarna i Peated-klassen. Självklart avslöjar jag in e destilleriernas identitet men jag talar om vilka jag tror på.
Ca kl 17.45 avtäcks så flaskorna och de tre vinnarna koras. Den sändningen ligger initialt ute endast på Bambuser (kommer ner på Aflodal-sajten senare i helgen). Vi ses i cyberrymden!
Text: Henrik Aflodal
fredag 12 december 2014
Mackmyra Iskristall - Vintergodis
Dom dyker upp ibland, dom här som sticker ut lite mer än andra, och Mackmyra Iskristall är en sådan buteljering. Varför tycker jag det, läs om den här nedan!
Mackmyra har nu släppt ett x antal buteljeringr där vissa är, i min smak, goda, andra mindre goda och denna är en buteljering som sticker ut lite extra. För mig så är priset och smaken väldigt avgörande som en kombination i mitt tyckande. Att hitta en whisky i den här prisklassen som också är riktigt god är något som gillas hos mig. Att sedan jämföra den mot flaskor för tusentals kronor är inte riktigt rättvist, enligt mig personligen, men smaken är ju som baken..
Mackmyra Iskristall 46,1%
Doft: Jag möts först av en lätt söt och fruktig doft där sherrydoften inte tar överhand som man ibland möts utav. Sedan smyger lite dofter fram som får mig att tänka på en viss Glen Elgin (First Edition) som jag gillar skarpt. Jag tror det kan ha lite med årstiden att göra.
Smak: Smaken upplever jag till en början som fruktig, lite stickig och söt för att sedan få ta del av lite nötter i en sammetslen vaniljsås. Lite pepprig mot slutet.
Eftersmak: Eftersmaken är härlig, men i mitt tycke, alldeles för kort. Det märkliga här är att helt plötsligt, efter en längre stund, så dyker lite sherry och nötter upp i en andravåg som gör att man blir lite sugen på 2 cl till. Någon annan som upplevt samma känsla?
The End: För den här pengen, 598:-, så får man mycket whisky för pengarna och hamnar ganska så högt upp i min lilla egna ranking av whisky. Om du känner dig sugen så klicka här för information om närmaste systembolag som har den i sitt sortiment.
torsdag 11 december 2014
Whiskyprovning #6 2014-12-08
Whiskyboden Whiskysällskap möttes upp i Skärmarbrink för årets sista provning. Peter var värd i ett hem av whiskybuteljer, Tottenham-loggor och en tankeväckande installation (en jaktkniv bokstavligen som genomborrar en alltjämt lysande lap top-skärm) inramad av levande ljus. Då Peter till vardags knappast är teknologifientlig tolkade jag det först lite påklistrat spetsfundigt som en “skärmar-brink” eller ett “gräns-snitt”, men landade sedan i att primitivt våld aldrig kan släcka teknologins framsteg och kunskapstörst (eller kanske att våld och teknologisk utveckling alltid gått hand i hand). Men nu var det en annan törst det skulle handla om.
Gästerna denna afton var Carl (hej på er), Daniel, Mats och Lasse. Upplägget var följande: deltagarna fick en och en välja valfri whisky ur värdens hylla av flaskor, och sedan serverades de “blinda” i ordningen: Glenmorangie, Mackmyra, Tomatin, Paul John och Nikka. Två skottar, en indier, en japan och en svensk således. Men det visste vi inte ännu. Det enda vi kände till var att den whisky man valt skulle göra entré tids nog. Vi börjar sällskapets smaknoteringar från femman till det som kom att bli den slutgiltiga vinnaren:
5) Tomatin “Cú Bòcan”, Highlands, No age, 46 %.
Denna högländare är lagrad på nya ekfat, bourbon- och sherryfat. Namnet kommer från legenden om svart best, helveteshunden Cú Bòcan (ung. “spökhund” på gaeliska), i byn Tomatin i norra högländerna (strax söder om Inverness). Detta väsen syns i dimmig kontur på etiketten och ska kanske ge en föraning om den lilla rökighet (15 ppm) som ska linda in sherrytonerna. På förhand ser det här riktigt spännande ut, men det blev lite av en besvikelse. Den är långt ifrån lika farlig som sitt namn.
I den inte särdeles eleganta doften hittar man viss nötighet, viss kryddighet och citrustoner. Smaken är bättre; munkänslan torr och sträv, och levererar ett tunt sherryskimmer bland viss honung och anis. Initialt märker man av en liten liten rökighet. Sherryn och röken är så flyktiga att de tycks springa förbi varandra. Finishen är kort och kommer med en liten söt rökpuff och sedan en hinna av vitpeppar långt bak i munnen. Eftersmakens korta krydda och lilla rökpuff lämnar en del i övrigt att önska.
4) Mackmyra “Iskristall”, No age, 46,1 %.
Denna juliga utgåva av Gävles stolthet släpptes 5 december till systembolagets vintersortiment. Den är lagrad på PX-fat (Pedro Ximenez sherry cask) och visade sig vara en positiv överraskning även när man plockat av sig den nationalistiska tungan.
Näsan fylls här av marsipan och äpple, men även en dos söt aprikos som åtminstone fick mig att tro att detta var en len bourbon(!). (den missen bjuder jag på:)) Smaken var lika len som doften var elegant. Karamell, russin och aprikos möter nu en nötighet och viss sälta (salta jordnötter, kan vi säga). Men smaken är aningen för söt och ekiga eftersmaken alldeles för kort för att vinna de största sympatierna. Ingen av oss skulle heller tacka nej till ett glas frisk iskristall vid vinterbrasan (den smakar helt klart mer whisky än den oerhört glöggiga “Midvinter” från häromåret).
3) Glenmorangie “The Taghta”, Highlands, No age, 46 %.
Denna höglands-variant lär vara världens första “crowd-sourcade“ whisky. Entusiaster från 30 länder har fått vara med och bestämma i alla delar av tillverkningsprocessen; från namnval (Taghta [‘too-tah’] betyder just “den utvalda” på gaeliska), till finishlagring (Manzanilla sherry cask) och tid och plats för lanseringen. 500 (av 12 000) flaskor släpptes på systembolaget 6 oktober och tog slut snabbare än man kan säga “Glenmorangie” (och av denna anledning kunde jag inte låta bli att välja denna butelj från värdens whiskyskåp).
Doften är mycket fruktig och blommig, tydliga toner av apelsin, honung och vanilj över en nötig sötma. En gräddig textur för med sig smaken av apelsin, russin, nöt och vanilj. En viss kryddighet kan skönjas någonstans i bakgrunden. Finishen är varm och medellång. Lite peppar och sälta följer på torkad frukt och kola ute i kinderna och bak i gommen. På det hela taget en mycket trevlig bekantskap.
2) Nikka “Miyagikyo single cask”, 10 yo (2002), 62 %.
Förutom Yoichi (1934) på nordspetsen driver Nikka även Miyagikyo-destilleriet (sedan 1969) vid Miyagidalen något söderöver. Denna single cask är buteljerad med ordentlig fatstyrka.
Näsan blir lite stickig innan en söt och fruktig äppellund öppnar sig framför oss. Här i gräset ryms även körsbär och en framdukad vaniljkaka. Smaken ger en fullkomlig explosion av gröna äpplen, körsbär och vanilj (kanske en droppe honung). Kändes det inte som en japanare innan så kom den upplevelsen med besked nu. Av förklarliga skäl kan den kännas lite spritig, men man kan med fördel öppna upp Nikkans dofter och smaker med ett stänk vatten. Eftersmaken är lång, söt och fruktig. Paradoxalt nog lika stark som elegant. En vandring i denna lund av äpplen och körsbär missunnar vi ingen.
1) Paul John “peated select cask”, No age, 55,5 %.
Kvällens vinnare hämtar vi från Indien och det mycket unga John-destilleriet i Goa. Denna utgåva av Paul John är lagrad på bourbon-fat och innehåller rökt malt från Skottland (ca 30 ppm). Vidare är den, likt aftonens japanska silvermedaljör, buteljerad med fatstyrka (2013).
I doften finner vi en fruktighet och rökighet i nära perfekt balans. Nötighet och sälta gör fruktkompotten sällskap. Den starka smaken andas frukt (särskilt apelsin) och kryddor (företrädesvis anis och peppar). En lång och värmande slutsträcka med apelsin och anis kantas av en angenäm rökighet. Återigen kan ett par droppar vatten lyfta komplexiteten i drycken, men balansen och karaktären finns där redan.
Eftersnacket i vardagsrummet fördes passande nog med (bl.a.) en Bruichladdichs “Octomore 6,2” med överjävliga 167 ppm rökighet, och lite rökig blues från Love Sculpture, Ten Years After och tidiga ZZ Top. Ett värdigt sätt att avsluta ett provningsår (och inleda ett jullov) med Whiskyboden.
onsdag 10 december 2014
Mitt Whiskyrum av Peter Dreifaldt Vidberg #4
Så var det dags för del 4 av "Mitt Whiskyrum" av Peter Dreifeldt Viberg och nu kan vi börja skönja slutresultatet och man kan förstå Peters längtan att få det rummet klart.
Nu är jag lyrisk efter många timmars slit med sågande och fräsande, slipande och putsande! Men nu sitter de där! Mina egna hyllor! Tillverkade med mina händer, påhittade av mitt huvud. Det kan aldrig någon ta ifrån mig! Smeden har så klart gjort metalldelarna i mina skapelser. Skenorna som hyllplanen sitter på blev så fula i jämförelse till hyllorna så jag tillverkade täcklock som täcker sparringskenorna.
Bordet är "klart" jag har ännu inte bestämt mig om bordsskivan ska lackas för lite skydd. Just nu är nästa steg att koppla ihop alla små tåtar som kommer ut i "hallen" där hjärtat för att styra belysningar kommer att sitta. Nästa inlägg här hoppas jag kan visa ett färdigt rum och jag hoppas ännu att det blir lika bra som jag ser det inne i mitt huvud!
Nu är jag lyrisk efter många timmars slit med sågande och fräsande, slipande och putsande! Men nu sitter de där! Mina egna hyllor! Tillverkade med mina händer, påhittade av mitt huvud. Det kan aldrig någon ta ifrån mig! Smeden har så klart gjort metalldelarna i mina skapelser. Skenorna som hyllplanen sitter på blev så fula i jämförelse till hyllorna så jag tillverkade täcklock som täcker sparringskenorna.
Bordet är "klart" jag har ännu inte bestämt mig om bordsskivan ska lackas för lite skydd. Just nu är nästa steg att koppla ihop alla små tåtar som kommer ut i "hallen" där hjärtat för att styra belysningar kommer att sitta. Nästa inlägg här hoppas jag kan visa ett färdigt rum och jag hoppas ännu att det blir lika bra som jag ser det inne i mitt huvud!
Jag hoppas att ni andra tycker som jag och ser fram mot nästa avsnitt av "Mitt Whiskyrum" men till dess så kan vi bara fantisera om fortsättningen. Keep up the good work Peter.
tisdag 9 december 2014
måndag 8 december 2014
Årets sista provning...
/Daniel Althén
onsdag 3 december 2014
Lite mode för oss män

Helt klart passande för den mogna Svenska mannen, eller vad tycker ni, Tomten kanske kan behöva en varm tröja! Om det nu är någon av som blev lite nyfiken så tycker jag att ni skall klicka här för vidare information.

Ett par släpp...
Imorgon torsdag den 4:e och på fredag 5:e december är det "webblansering" samt "små partier" som släpps på systembolaget. Ni kanske vill dryga ut önskelistan inför julen med någon god whisky eller köpa en flaska att avnjuta som adventsfika på söndagarna fram till Jul. Själv är mitt sikte inställt på Bowmore Devil's Cask som jag är väldigt sugen på. Vi får se om det blir lika hårt tryck som förra året då SB:s hemsida packade ihop när den första batchen lanserades. Ta det lugnt i julruschen som nu börjar ta fart, hej så länge...
4:e DECEMBER (WEBBLANSERING):
Bowmore Devil's Cask Batch 2 (SB-nr 10155) 695 kr
Laphroaig 12 Years (SB-nr 10163) 699 kr
Sankt Claus Single Cask (SB-nr 20276) 985 kr
5:e DECEMBER (SMÅ PARTIER):
Auchentoshan Virgin Oak Batch 2 (SB-nr 40011) 795 kr
Auchentoshan Wine Cask Matured (SB-nr 40010) 2750 kr
Benrinnes 21 Years Diageo Plc (SB-nr 11274) 2519 kr
Bowmore Port Matured (SB-nr 40009) 3795 kr
Glen Garioch Virgin Oak Batch 2 (SB-nr 41000) 795 kr
Glenmorangie 18 Years (SB-nr 40401) 899 kr
Glenmorangie 25 years (SB-nr 11256) 2700 kr
Glenmorangie Signet (SB-nr 11239) 1499 kr
Kilkerran WIP 6 (SB-nr 11606) 499 kr
Mackmyra Iskristall (SB-nr 40461) 598 kr
Rosebank 21 Years Diageo Plc (SB-nr 11275) 3149 kr
Singleton Of Glendullan 38 Years Diageo Plc (SB-nr 11296) 7899 kr
Talisker Distillers Edition (SB-nr 11241) 599 kr
The Macallan Sienna (SB-nr 10153) 749 kr
The Macallan Ruby (SB-nr 11219) 1499 kr
/Daniel Althén
4:e DECEMBER (WEBBLANSERING):
Bowmore Devil's Cask Batch 2 (SB-nr 10155) 695 kr
Laphroaig 12 Years (SB-nr 10163) 699 kr
Sankt Claus Single Cask (SB-nr 20276) 985 kr
5:e DECEMBER (SMÅ PARTIER):
Auchentoshan Virgin Oak Batch 2 (SB-nr 40011) 795 kr
Auchentoshan Wine Cask Matured (SB-nr 40010) 2750 kr
Benrinnes 21 Years Diageo Plc (SB-nr 11274) 2519 kr
Bowmore Port Matured (SB-nr 40009) 3795 kr
Glen Garioch Virgin Oak Batch 2 (SB-nr 41000) 795 kr
Glenmorangie 18 Years (SB-nr 40401) 899 kr
Glenmorangie 25 years (SB-nr 11256) 2700 kr
Glenmorangie Signet (SB-nr 11239) 1499 kr
Kilkerran WIP 6 (SB-nr 11606) 499 kr
Mackmyra Iskristall (SB-nr 40461) 598 kr
Rosebank 21 Years Diageo Plc (SB-nr 11275) 3149 kr
Singleton Of Glendullan 38 Years Diageo Plc (SB-nr 11296) 7899 kr
Talisker Distillers Edition (SB-nr 11241) 599 kr
The Macallan Sienna (SB-nr 10153) 749 kr
The Macallan Ruby (SB-nr 11219) 1499 kr
/Daniel Althén
tisdag 2 december 2014
.: Fantastiskt :.
Härliga bilder, inte sant, men ser ni vad de föreställer? Kan ju vara lite svårt i o f, men det är bilder på whisky! Det är en fotograf vid namn Ernie Button som tagit dessa och han har endast använt sig av kameran och ljus i olika färger under fotograferingen, alltså inget Photoshop här inte. Klicka här om du vill ha mer info kring den lilla forskning som han gjorde då han tog dessa bilder.
A: Bruichladdich
B: Dalwinnie
C: Ardbeg
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)